Folosirea muncitorilor „la negru” i-a costat scump pe câţiva angajatori sălăjeni care s-au încumetat, în luna septembrie, să se abată de la prevederile legale.
Nu mai puţin de 80.000 de lei au fost nevoiţi să scoată din buzunare pentru a achita amenzile aplicate de inspectorii de muncă. Pe de altă parte, alţi agenţi economici din judeţ au fost traşi la răspundere, cu amenzi şi avertismente, pentru plata incorectă a minorilor angajaţi, cu vârste între 16 şi 18 ani.
Inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj, Luminiţa Nemeş, a declarat că inspectorii de muncă şi inspectorii sociali din cadrul Agenţiei pentru Plăţi şi Inspectie Socială Sălaj au desfăşurat, în luna septembrie, o campanie naţională privind prevenirea şi combaterea exploatării copiilor sau tinerilor prin muncă. „În cadrul campaniei s-au desfasurat controale la 19 agenţi economici, din care 15 angajatori au fost sancţionaţi. O parte din contravenţiile constatate au fost sancţionate cu amenzi în sumă totală de 6.100 de lei, iar restul cu avertisment scris”, ne-a comunicat Nemeş.
Potrivit sursei citate, echipele de control au verificat aspecte legate de timpul de muncă, zilele de concediu de odihnă, precum şi garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară. „Legislaţia în vigoare prevede că minorii cu vârste de la 16 şi până la împlinirea vârstei de 18 ani nu au dreptul să lucreze mai mult de şase ore zilnic la angajator. Aceştia au dreptul la 20 de zile de concediu într-un an calendaristic, plus trei zile de concediu suplimentar, şi nu au voie legal să desfăşoară muncă pe timp de noapte. Salariul acordat acestora de către angajator trebuie să fie minimul pe economie pentru cele 170 de ore lucrate lunar. În unele situaţii, angajatorii plăteau minorii pentru orele lucrate şi nu cât prevede legislaţia”, a menţionat Luminiţa Nemeş.
Printre neregulile constatate în cadrul campaniei se numără: stabilirea de clauze contrar prevederilor legale privind durata timpului de muncă în cazul contractelor individuale de muncă la normă întreagă, stabilirea salariului de încadrare sub nivelul salariului minim brut pe ţară, nerespectarea prevederilor legale privind concediul de odihnă, nerespectarea prevederilor legale privind muncă suplimentară şi în zilele de repaus săptămânal, precum şi netransmiterea în termen a contractelor individuale de muncă sau a încetărilor de activitate. În acest sens s-au dispus un număr de 56 de măsuri în vederea remedierii deficienţelor.
Angajaţi „la negru”, mai puţini
În domeniul relaţiilor de muncă au fost controlaţi, în luna septembrie, 118 agenţi economici. „Unităţile controlate în luna septembrie din punct de vedere al relaţiilor de muncă au fost în număr de 118, din care 50 de unităţi au fost sancţionate ca urmare a contravenţiilor constatate. Sancţiunile aplicate au constat în amenzi şi avertismente. La şapte unităţi au fost identificate opt persoane care lucrau fără forme legale de angajare. Inspectorii de muncă au aplicat patronilor sancţiuni contravenţionale cu amenzi în valoare de 80.000 de lei”, a declarat Luminiţa Nemeş.
Numărul sancţiunilor cu amendă aplicate luna trecută este cu mult mai redus comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent. Mai precis, în luna septembrie a anului trecut, în domeniul relaţiilor de muncă au fost controlaţi 157 de agenţi economici, la18 dintre aceştia fiind identificate 30 de persoane care lucrau fără forme legale de angajare. Valoarea totală a sancţiunilor a însumat 300.000 de lei.
Alte opt unităţi au fost sancţionate cu amenzi în valoare totală de 9.600 de lei pentru contravenţii constatate în domeniul relaţiilor de muncă.” Printre aceste contravenţii se numără: nerespectarea dispoziţiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară, nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară, nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal, încălcarea prevederilor legale privind munca de noapte, precum şi încălcarea prevederilor prin care angajatorul este obligat ca, anterior începerii activităţii, să înmâneze salariatului un exemplar din contractual individual de munc”, a declarat sursa citată anterior.
Restul unităţilor au fost sancţionate cu avertisment scris, acesta aplicându-se şi la o parte din unităţile amendate pentru alte contravenţii decât cele pentru care s-a aplicat amenda.