Pentru doi sălăjeni – o femeie şi un bărbat – programul pilot de creştere a gradului de ocupare în judeţul Sălaj “Sălaj Workacces” a însemnat un nou start în viaţă.
Silvia Crişan are 50 de ani şi a câştigat locul I la concursul “Idei de Afaceri” organizat de către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sălaj, în cadrul programului amintit. “Eram şomeră în căutarea a ceva care să-mi ofere împlinirea şi, totodată, veniturile necesare traiului. Aşa că am aplicat la cursul de “Competenţe antreprenoriale” oferit gratuit prin Sălaj Workacces, spunându-mi că o să găsesc acel ceva. Nu m-am înşelat”,povesteşte femeia. Aşa a prins curaj şi a întocmit un plan de afaceri ce vizează înfiinţarea unei plantaţii de nuci. Planul de afaceri a fost desemnat cel mai bun dintre toate cele depuse, iar sălăjeanca a primit drept premiu un calculator performant şi decontarea cheltuielilor cu înfiinţarea firmei.
La cei 50 de ani ai săi, Vasile Ember şi-a înfiinţat o firmă de reparare a dispozitivelor de uz gospădăresc şi a echipamentelor pentru casă şi grădină, tot după ce a participat la programul Sălaj Workacces. Pentru ideea sa de afaceri a luat locul II la concursul organizat de AJOFM Sălaj, recompesat cu decontarea cheltuielilor cu înfiinţarea firmei. “Am avut îndoieli în capacitatea mea de a putea fi antreprenor. Lucrul în echipă, discuţiile libere, studiile de caz, analiza pe baza punctelor tari şi slabe ale personalităţii mele mi-au scos în evidenţă anumite calităţi de antreprenor pe care nu le bănuiam. Aşa că am decis că pot să-mi iniţiez o afacere”, spune Vasile Ember.
După cum ne-a declarat Romeo Sârca, directorul AJOFM Sălaj, ocupanţii locurilor III şi IV nu şi-au pus în practică ideile de afaceri în termenul impus iniţial de către organizatorii concursului, astfel încât să fie şi ei scutiţi de plata cheltuielilor cu înfiinţarea firmei. Cu toate acestea, oficialii agenţiei judeţene au decis să le mai dea o şansă participanţilor la concurs. “Sperăm ca până la finele anului, cel puţin încă o afacere să se pornească. Dacă va fi aşa, suntem dispuşi să suportăm taxele de înfiinţare a firmei”, precizează Sârca.
Programul Sălaj Workacces urmăreşte dezvoltarea şi furnizarea, în perioada 2011-2012, a unui program complex de servicii de formare profesională, consiliere şi asistenţă directă pentru ocupare pentru 200 de şomeri sau persoane inactive din Sălaj. Până în acest moment, susţine directorul AJOFM Sălaj, 72 de persoane şi-au găsit un loc de muncă.
vai de mine ce realizare