Daniel Mureşan
În România, dar cred că nu numai aici, guvernările realizate pe baza numărului de voturi sunt destul de dificile. Şi nici nu cred că pot funcţiona atât timp cât intoleranţa pentru viziuni diferite ia proporţii nebănuite: primul ministru îl demite din funcţie pe preşedinte, oricare ar fi el, iar rezultatele unui referendum, conform legilor în vigoare, nu sunt acceptate de partide politice ce se consideră democrate. Să fim bine inţeleşi: nu sunt membru de partid, nu am votat şi nu sunt fan nici Traian Băsescu şi nici Victor Ponta. Aceşti doi politicieni nu sunt nici mai buni şi nici mai răi decât majoritatea populaţiei acestei ţări.
Am început cu tema referendumului care, deşi intrată deja în istorie, ne arată intoleranţa unei clase politice. Politicienii au început să nu se mai suporte, neexistând prilej în care aleşii neamului să nu se bălăcărească. Nu există omul ideal, lumea nu are nici măcar acelaşi Dumnezeu, ba câteodată unii nu au deloc. Cu toate acestea, sunt o mulţime de religii care mulţumesc pe toată lumea şi nici una nu are forţa sa fie deasupra alteia. Există o toleranţă, parca divină, ce face sa se miştea lumea în jurul acestor valori. Nu acelaşi lucru se intâmplă în lumea noastră politică, unde orice convingere este imediat taxată, hulită, pusă la zid. A devenit o crimă să fii USL-ist, PDL-ist sau individ fără partid.
Există foarte puţine popoare despre care putem spune că nu îşi merită oamenii de cultură. Totuşi, cred că nicăieri în lume nu am văzut atâta pasiune cu care noi, românii, ne murdărim valorile, indiferent că sunt contemporane sau nu. Au fost români care au murit pentru anumite idealuri, alţii au suferit, însă de puţini ne mai amintim azi. Sigur, nu trebuie sa trăim în trecut, însă micimea acestor timpuri, micimea politicienilor de azi, trivialitatea discursului politic ne duc într-o zonă a totalitarismului, unde se vrea excluderea şi distrugerea celuilalt. Constatăm o imposibilitate a dialogului, o încătuşare a libertăţii de expresie, compromiterea şi separarea unor valori. Oare nu de acolo am plecat acum 22 de ani?
D.le Muresan,mai scrieti un articol despre totalitarismul din Romania zilelor noastre si,daca nu sunteti implicat politic,aratati in articol cam de cind si de unde provine el,cam cine actioneaza in mod totalitar(persoane si institutii ale statului,daca acestea exista),cam cine si de ce urmareste schimbarea directiei de mers a Tarii Romanesti.Daca totalitarismul,printre altele,presupune implementarea in viata economica si sociala a unei tari vointa unei singure persoane,lipsa dialogului,nerecunoasterea manifestarilor de vointa ale poporului acelei tari,intimidarea si tragerea pe „linie moarta”a celor care gindesc altfel indiferent de costul acestor actiuni care,niciodata,nu pot fi incarcate de spiritul dreptatii,atunci trebuie sa oferiti cititorilor d.voastra toate informatiile necesare.Deocamdata i-ati cam bagat in ceata.