Încă 1.905 sălăjeni vor primi ajutoare alimentare, după ce Guvernul a extins categoriile de persoane defavorizate care pot beneficia de alimente din fondurile Uniunii Europene.
Pe lista iniţială a celor care au dreptul la ajutoare alimentare din stocurile de intervenţie comunitară destinare categoriilor de persoane cele mai defavorizate din România au fost cuprinşi 36.180 de sălăjeni. La scurt timp după ce o parte dintre produsele alimentare în cauză au ajuns în depozitele primăriilor, Guvernul a devenit mai darnic şi a suplimentat numărul de beneficiari. Ca urmare, încă 1.905 sălăjeni vor primi pachete cu alimente. Cu patru excepţii, ceilalţi sunt persoane fără un loc de muncă.
Şi şomerii neindemnizaţi primesc făină şi zahăr
În categoria beneficiarilor au fost incluşi şomerii înregistraţi, invalizii şi veteranii de război, văduvele de război, persoanele care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961, persoanele persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi cele deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987, persoanele care primesc indemnizaţie pentru activitatea de liber-profesionist, pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite, soţul supravieţuitor al unei persoane care avea calitatea de pensionar în sistemul public de pensii, în fostul sistem al asigurărilor sociale de stat sau în fostul sistem al asigurărilor sociale pentru agricultori ale căror venituri cumulate, obţinute exclusiv din aceste lege, se află sub 400 de lei/lună.
Ca urmare a acestei modificări, numărul de beneficiari va ajunge, la nivel naţional, la 3,2 milioane de persoane, cu circa 800.000 mai mult faţă de situaţia actuală.
Oficialii nu exclud, însă, ca nevoiaşilor să li se taie din “porţia” ce i se cuvine. “Creşterea numărului de beneficiari ai ajutoarelor alimentare nu va conduce la o diminuare semnificativă a cantităţilor de alimente per beneficiar, având în vedere că actualul program are o valoare de 60 milioane de euro”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.
Un beneficiar din şapte este zălăuan
Fiecare din cele 38.085 de persoane nevoiaşe din judeţ ar urma să primească 16 kg de făină albă, două pungi de macaroane, 6 pachete de biscuiţi, 6 kg de orez, 4 kg de zahăr, 7 litri de ulei, 1 kg de fasole boabe, două cutii de mazăre, 2 cutii de roşii în bulion şi o cutie de bulion, ne-a declarat Violeta Milaş, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DASPC) Sălaj. În ceea ce priveşte cantitatea de mălai, aceasta nu a fost, deocamdată, stabilită.
Valoarea totală a ajutoarelor aferente Sălajului se apropie de 4,5 milioane de lei. “Nu ştim dacă această sumă va fi sau nu suplimentată. De la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură ni s-a transmis să ne încadrăm în această valoare. Cei 1.905 beneficiari vor fi introduşi pe liste suplimentare, iar alimentele vor ajunge la ei în funcţie de cantitatea de produse ce ne va fi livrată şi dacă de pe lista iniţială vor exista persoane care nu-şi vor ridica pachetele ”, a mai spus Milaş, dând ca exemplu Zalăul, unde anul trecut, 14 la sută dintre cei în drept au renunţat la ajutoarele alimentare.
În clasamentul pe localităţi, conduce, de departe, reşedinţa de judeţ, cu 5.224 de beneficiari, urmată de Jibou (1.394 persoane), Şimleu Silvaniei (1.360 persoane), Crasna (1.147 persoane), Valcău de Jos (901 persoane), Cehu Silvaniei (892 persoane), Bobota (877 persoane) şi Sărmăşag (796 persoane).