Multe dintre femeile din satele sălăjene sunt private de testarea gratuită pentru depistarea cancerului de col uterin. Aceasta este consecinţa directă a faptului că prea puţini medici de familie din judeţ s-au înscris în programul naţional de screening pentru cancer de col uterin. Doar pacientele celor care au aplicat în acest program pot beneficia de gratuitate.
O mare parte dintre femeile din mediul rural nu beneficiază, la această dată, de screening gratuit pentru prevenirea şi combaterea cancerului de col uterin. Autorităţile sălăjene din sănătate atrag atenţia asupra numărului insuficient de medici de familie înscrişi în program.
Directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sălaj, Marius Tăutu, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că există unele probleme pentru care vor trebui găsite măsuri de remediere. „Acest program a fost lansat ca urmare a incidenţei mari a cazurilor de cancer de col uterin depistat în rândul femeilor tinere. Cu toate acestea, la nivelul judeţului sunt multe femei care nu pot beneficia de acest program. Printre problemele care conduc la această situaţie se regăşeşte numărul insuficient de medici de familie înscrişi în program. Având în vedere că doar pacientele celor aflaţi în listele de furnizori pot beneficia de screening gratuit pentru cancerul de col uterin, celelalte femei nu au această posibilitate. De asemenea, la nivelul judeţului există un singur laborator de citologie unde se analizează probele recoltate”, a declarat Marius Tăutu.
Un alt neajuns este lipsa unui program informatic cu furnizorii de servicii, care să înregistreze şi să raporteze situaţia pe timpul desfăşurării programului. „În aceste condiţii, şi decontările către furnizoriii de servicii se realizează mai greoi”, a precizat Tăutu.
Potrivit sursei citate, bugetul pe care îl are judeţul pentru desfăşurarea programului în anul în curs este de 800.000 de lei. Directorul CJAS Sălaj susţine că suma alocată este suficientă pentru achitarea contravalorii serviciilor prestate de către furnizori înscrişi în program.
La această dată sunt înscrişi în program 95 de medici de familie, dintre care 38 în mediul urban şi 57 în rural, în creştere faţă de numărul iniţial de la lansarea programului, respectiv 65 de furnizori. În judeţ sunt patru centre de recoltare, respectiv la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, la Policlinica Salvosan Ciobanca din Zalău şi la Spitalele Orăşeneşti din Jibou şi Şimleu Silvaniei. Laboratorul unde vor fi efectuate analizele este cel din cadrul Spitalului Judeţean.
Condiţii pentru gratuitate
Programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin a fost lansat la data de 20 august, anul curent, şi va fi desfăşurat pe o perioadă de 5 ani. Acesta oferă testarea gratuită a tuturor femeilor din grupa de vârstă 25-64 de ani. Screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin constă în testarea prin metoda frotiului cervical Babeş-Papanicolaou a populaţiei feminine. Nu sunt eligibile femeile care prezintă absenţa congenitală a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecţiuni benigne şi femeile cărora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital.
Pentru a beneficia de screening gratuit, sălăjencele trebuie să se prezinte la medicul de familie, care le va da spre completare un formular cu care se vor prezenta la unul din cele patru centre de recoltare. Odată proba recoltată, ea va fi supusă testelor şi în termen de maxim 30 de zile, rezultatul va fi comunicat medicului de familie, care la rândul lui îl va transmite pacientei. În cazul în care rezultatul este negativ, femeia va trebui să repete testul la indicaţiile medicului, pentru o atentă monitorizare ulterioară a stării de sănătate. În cazul în care rezultatul este pozitiv, medicul va îndruma pacienta către medicul specialist, în vederea efectuării unor investigaţii suplimentare.
„Obiectivul programului este depistarea cancerului de col uterin în stadii precoce, când este perfect vindecabil, îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic şi tratament, precum şi creşterea gradului de informare a populaţiei pentru utilizarea serviciilor de screening ca metoda de depistare precoce a cancerului de col uterin”, a precizat directorul CAS Sălaj.
Obiectivele specifice sunt prevenirea şi combaterea cancerului de col uterin şi întărirea capacităţii sistemului de sănătate pentru controlul şi combaterea cancerului de col uterin la nivel naţional.
Atenţie la simptome
Femeile nu trebuie să ignore simptomele care indică probleme în ceea ce priveşte sănătatea aparatului genital. Acestea trebuie să fie atente la sângerările şi durerile care apar la contactul sexual, la sângerările vaginale anormale, la durerile de spate şi la secreţiile vaginale neobişnuite, la sângerările care apar după intrarea în menopauză şi la menstruaţia mai abundentă şi de lungă durată. Simptomele apar mai târziu, de cele mai multe ori când boala este într-un stadiu foarte avansat, întrucât evoluţia bolii este foarte lentă. Totuşi, odată ce au fost depistate aceste simptome, femeia trebuie să se prezinte de urgenţă la medicul ginecolog.
Cancerul de col uterin este principala cauză de mortalitate prin cancer în special la româncele cu vârste între 15 şi 44 de ani. Acesta poate fi depistat prin testul Babeş-Papanicolau, iar specialiştii atrag atenţia că o femeie trebuie să facă testul sus amintit la interval de cel puţin un an. O altă formă de protecţie împotriva acestei boli crunte este administrarea vaccinului anti-HPv. Protecţia începe la 36 de luni de la administrarea dozei şi se prelungeşte pe o perioadă de aproximativ 10 ani.
În ceea ce priveşte incidenţa cancerului de col uterin în Sălaj, în 2009 au fost înregistrate 39 de cazuri, în 2010 – 40 de cazuri, în 2011 – 32 de cazuri, în timp ce în primele două trimestre ale acestui an – cinci cazuri. Majoritatea pacientelor au provenit din mediul urban.