Ultima perioadă a fost marcată de numeroase mișcări seismice, atât în țară, cât și la nivel extern. Deși zonele unde se produc în mod constant astfel de cutremure sunt destul de îndepărtate de județul nostru, au existat seisme minore de-a lungul timpului și pe aceste meleaguri. Cel mai recent s-a produs într-o localitate sătmăreană, foarte aproape de granița cu județul Sălaj.
Cutremurele reprezintă un fenomen natural periculos și imprevizibil, ce poate avea loc în orice moment și în orice loc. Fiecare persoană trebuie să dețină câteva informații de bază și pași de care trebuie să țină cont în astfel de situații. De la măsurile de prevenție, locurile de adăpost recomandate acasă, fie la muncă sau la școală, toate acestea sunt aspecte de care cu toții trebuie să avem cunoștință pentru a evita efectele negative ale unui astfel de fenomen natural.
Adăposturi de protecție civilă în Sălaj
La nivel național există în acest moment peste 4.500 de adăposturi de protecție civilă, inclusiv la nivelul județului Sălaj. Cele mai multe astfel de adăposturi se află în raza municipiului Zalău, dar și în orașele Șimleu Silvaniei și Jibou.
În orașul de la poalele Măgurii, adăpostul se găsește pe strada Carpați nr. 5, în Jibou pe strada 1 Decembrie 1918, unde este situată Banca BRD și pe strada 1 Mai nr. 8, unde sunt situate Judecătoria și Parchetul din oraș.
Cât despre cele din municipiul Zalău, acestea sunt mai numeroase. Unul dintre acestea este amplasat pe bulevardul Mihai Viteazu, unde este situată Clădirea de birouri – ITM, pe strada Sf. Vineri, strada Simion Bărnuțiu, la Spitalul Județean și în zona Cabinetelor medicale – BioLab, dar și pe strada Dumbrava, unde se găsește Grădinița nr. 10.
Sfaturi utile pentru situații de urgență
Dat fiind faptul că astfel de cutremure pot avea loc în orice moment al zilei, este importantă dezvoltarea unui plan de urgență, ce să includă proceduri specifice pentru acest fenomen. De la puncte de întâlnire, modalități de comunicare și chiar un set de aprovizionare de urgență care să asigure hrană, apă și alte necesități pentru cel puțin 72 de ore, toate acestea sunt câteva dintre recomandările puse la dispoziție de InfoCons. Mai mult, este recomandat și un kit de supraviețuire, ce să aibă în componența sa mai multe elemente, precum apă, alimente neperisabile, un set de baterii și lanterne, radio portabil cu baterii, trusou de prim ajutor, medicamente, articole de igienă personală și chiar un fluier.
Mai mult, în cazul persoanelor aflate acasă, la muncă sau la școală, găsirea unui loc sigur este pasul de care fiecare trebuie să țină cont odată cu declanșarea unui seism. Zonele apropiate de ferestre, uși sau în zona unor obiecte fragile sau care se pot prăbuși trebuie cu certitudine evitate. De asemenea, comportamentul în astfel de situații este mai mult decât important. Starea de calm trebuie să fie la ordinea zilei, deoarece panica poate duce la decizii proaste și comportamente nesigure.