Sărbătorile Pascale sunt în toi, iar în aceste zile, cei mai mulți au luat la pas magazinele pentru a se aproviziona corespunzător. Ouăle sunt printre cele mai populare și cumpărate alimente în această perioadă, atât pentru a respecta datina vopsirii lor, dar și pentru fel de fel de preparate pentru masa de sărbătoare.
InfoCons a realizat un studiu asupra informațiilor redate prin alerte emise la nivel european, inclusiv în România, privind posibile riscuri și pericole asociate ouălor. Din fericire, la nivel național, au fost emise puține alerte, comparativ cu state precum Olanda sau Belgia. Mai mult, ouăle pentru care au fost emise astfel de alerte alimentare la nivel european au originea din mai multe state, cele mai multe din țări precum Olanda, Ucraina sau Belgia. Și în acest caz, pentru ouăle românești au fost emise printre cele mai puține alerte, de sub 3% din totalul celor existente.
În ceea ce privește nivelul de risc asociat acestor alerte, peste 47% dintre cazuri au fost încadrate la risc serios, aproape 37% la risc mediu, iar aproximativ 16% la risc scăzut.
Medicamente neautorizate și salmonela
Pericolele identificate prin intermediul acestor alerte au fost semnificative. În peste 57% dintre situații a fost semnalată utilizarea unor medicamente neautorizate, precum doxicilină, enrofloxacină și trimetoprim, potrivit studiului InfoCons. De asemenea, în 42.11% dintre cazuri a fost identificată contaminarea cu salmonela.
Pentru evitarea unor pericole, clienții trebuie să acorde o atenție sporită atât sursei de proveniență a produselor, locului de unde sunt achiziționate, condițiilor de depozitare și termenelor de valabilitate. Având în vedere numeroasele preparate pregătite cu ouă, aceste aspecte sunt importante pentru evitarea oricăror probleme ce pot dăuna sănătății.