Elevii școlilor Gheorghe Lazăr și Simion Bărnuțiu din Zalău, învățați să se orienteze în „jungla” urbană și în mijlocul naturii

Zeci de elevi sălăjeni de la școlile gimnaziale Gheorghe Lazăr și Simion Bărnuțiu din Zalău au participat, zilele trecute, la o altfel de lecție, una în care au învățat să se descurce în jungla urbană din marile orașe, în păduri, în mijlocul naturii, dar nu oricum, ci cu ajutorul unei hărți clasice și a altor elemente specifice. Această lecție a fost organizată de Clubul Sportiv Pro-Silva Orientare Zalău, în parteneriat cu Școala Gimnazială ,,Gheorghe Lazăr” și Școala Gimnazială ,,Simion Bărnuțiu”, în cadrul proiectului Erasmus+ „Compass 2” și s-a desfășurat în parcul central din oraș.

 

A fost prima competiție dintr-un șir de concursuri și activități care au loc sub egida Federației Române de Orientare, pentru derularea de parteneriate, constând în realizarea de activități sportive de orientare, având ca scop promovarea disciplinei Orientare în rândul elevilor, prin activități desfășurate în apropierea școlilor; dezvoltarea abilităților de orientare a elevilor, a încrederii în sine și luarea de deciziilor în condiții dinamice, încă de la vârste fragede și crearea unei comunități sportive active în jurul școlii, care să promoveze un stil de viață sănătos. Proiectul Compass este unul de cercetare, despre sport în general si orientare în special, în legătură cu activitatea sportivă în scoli sau extracuricular, în școlile din Europa. În cadrul acestui proiect, Universitatea Tehnică din Viena a realizat o aplicație pentru orientare denumită ,,Compass”, care este deja disponibilă în Magazin Play. La această aplicație și-a adus contribuția și Federația Română de Orientare prin  furnizare de informații despre concursurile de orientare, traducerea si testarea aplicației. Proiectul este coordonat de Universitatea Tehnică din Viena și își propune să promoveze orientarea ca sport ce aduce multiple beneficii sănătății, și să se alinieze cerințelor societății digitale în care ne aflăm, prin realizarea unei aplicații gratuite ce permite tuturor să practice acest sport cu ajutorul unei hărți de orientare. La ce este utilă această aplicație? Profesorii de sport ar putea face orientare cu elevii la ore, în curtea școlii, fără să aibă nevoie de materiale de concurs scumpe. Așa că nu va fi nevoie neapărat de harta printată, lampioane și stații pt a face un traseu și a se vedea dacă ai trecut prin posturile de control. Aplicația conține harta topografică a Europei. Da, acestă hartă este destul de detaliată pentru orașe si parcuri și este considerate deosebit de utilă.

Leave a Comment