Cele aproximativ 2.000 de mămici din Sălaj vor primi, începând cu data de 1 octombrie, mai mulţi bani de la stat pentru creşterea copiilor. Deputaţii au aprobat, marţi, proiectul de lege care prevede majorarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului începând din octombrie, la 85 la sută din venitul net obţinut în anul anterior naşterii copilului, cu 10 procente în plus faţă de valoarea actuală.
Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Sălaj are în plată, la această dată, aproximativ 2.000 de beneficiari ai idemnizaţiei pentru creşterea copilului, stimulentului lunar şi de inserţie. Dintre aceştia, aproape 1.300 primesc lunar indemnizaţii de 600 de lei.
Începând cu data de 1 octombrie, anul curent, beneficiarii vor primi mai mulţi bani în cuantumul acestui ajutor de la stat. Deputaţii au adoptat proiectul de lege care aduce o majorare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului de 10 la sută faţă peste pragul actual, ajungând la 85 de procente din veniturile obţinute în ultimele 12 luni lucrate anterior naşterii copilului. Actul normativ prevede şi renunţarea la condiţionarea acordării concediului de creştere a copilului şi a indemnizaţiei de creştere a copilului doar pentru primii trei copii din familie.
Totodată, proiectul de lege prevede flexibilizarea posibilităţilor de plată a beneficiarilor de ajuror social pentru cei care au de plătit taxe şi impozite locale, implicând flexibilizarea perioadei în care sunt obligaţi la plata acestor impozite şi taxe. Proiectul de lege reprezintă o prioritate legislativă, fiind dezbătut în procedură de urgenţă. Proiectul de lege urmează să intre în sesiunea de vot final a Camerei.
Pragurile existente vor rămâne aceleaşi, respectiv maxim 3.400 de lei, în cazul în care beneficiarul optează pentru varianta de un an de concediu, şi nu mai mult de 1.200 de lei, pentru varianta de 2 ani de concediu pentru îngrijirea copilului. Astfel, mamele care au deja maximul indemnizaţiei nu vor simţi eventuala majorare.
Începând cu 1 ianuarie 2011, Guvernul a introdus o nouă formulă de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Mai precis, părinţii au dreptul de a alege între două variante, una activă şi alta pasivă pentru creşterea copilului. Astfel, în cazul în care părintele optează pentru un concendiu maternal pentru o perioadă de un an, acesta primeşte o indemnizaţie lunară de 75 la sută din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, cuprinsă între 600 şi 3.400 de lei, şi un stimulent de revenire pe piaţa muncii în cuantum lunar de 500 de lei. Dacă părintele alege perioada maximă de 2 ani pentru creşterea copilului, se menţine cuantumul de 75 la sută pentru indemnizaţia lunară primită, însă indemnizaţia nu poate depăşi plafonul de 1.200 de lei şi nu mai este acordat niciun stimulent pentru revenirea la muncă. Pentru părinţii care au copii născuţi înainte de anul 2011, indemnizaţia este de 75 la sută din media salariilor din ultimul an.
Procentul a fost redus de la 85 la sută în cursul anului 2010, odată cu tăierea salariilor bugetarilor, stabilindu-se totodată ca acesta să nu depăşească valoarea de 3.400 de lei.
cel mai prost instructor SACOTA SJ 11 ACV,ii varza!!!