Cozonacii sunt nelipsitele bunătăți de pe mesele de sărbătoare ale multor români, fie de Crăciun, fie de sărbătorile Pascale ce sunt tot mai aproape. De la cei cu nucă, mac, cacao sau chiar cu brânză dulce, aceștia sunt un deliciu pentru cei mai mulți gurmanzi și iubitori de deserturi. Cozonacul reprezintă un simbol al sărbătorilor, iar multe gospodine se pregătesc de zori pentru a-i prepara.
În cazul celor pentru care timpul este un impediment în a coace cozonaci acasă, mulți români aleg să-i achiziționeze din comerț. Ceea ce mulți nu cunosc este faptul că, deși estetic și la gust, cozonacii sunt o alternativă mai mult decât potrivită, cei expuși pe rafturile magazinelor sunt bogați nu doar în umplutură, ci și în aditivi alimentari.
InfoCons – Protecția Consumatorilor a realizat un studiu în baza informațiilor regăsite pe etichetele produselor tip cozonaci cu nucă și cacao identificate pe piața din România, având în vedere celebrarea Sărbătorilor de Paște din acest an.
În total, au fost analizate zece produse de cozonaci, provenite de la diverși producători și distribuitori, mulți dintre aceștia prezenți și în județul Sălaj, precum: Carrefour România SA – Carrefour Cozonac Nucă – Cacao, Lidl Discount SRL – Tastino Cozonac cu nucă, rahat și stafide, Kaufland Romania SCS – Kaufland Cozonac cu nucă, stafide, rahat și cacao sau Boromir IND SRL – Boromic Cozonac cremă cu nucă și cacao.
Aditivi în toate produsele
Potrivit studiului InfoCons, toate produsele analizate conțin aditivi alimentari (E-uri). Numărul acestora variază între 1 și 16 aditivi pentru fiecare produs. Potrivit sursei, distribuția este următoarea: 10% dintre produse conțin 16 E-uri, 20% dintre produse conțin 9 E-uri, 10% dintre produse conțin 8 E-uri, 30% dintre produse conțin 6 E-uri, 10% dintre produse conțin 3 E-uri, 10% dintre produse conțin 2 E-uri și 10% dintre produse conțin un singur E.
Cei mai mulți aditivi din cozonaci
În ceea ce privește un clasament al mărcilor privind numărul aditivilor din aceste produse de panificație, cei mai mulți au fost regăsiți în: Carrefour Cozonac Nucă – Cacao – 16 aditivi alimentari, Vel Pitar Cozonac cu nucă – nouă aditivi alimentari, Tastino Cozonac cu nucă, rahat și stafide – nouă aditivi alimentari, ARO Cozonac cu umplutură cu nucă și cacao – opt astfel de aditivi.
Potrivit InfoCons, cei mai întâlniți aditivi sunt: mono și digliceride ale acizilor grași (E471) în 70% dintre produsele analizate, acid citric (E330) în aceeași măsură, iar 60% dintre acestea au în componența lor carbonat de potasiu (E160a).
Informații nutriționale pe etichete
Din fericire, așa cum impun standardele, toate produsele analizate au avut menționate informațiile nutriționale pe etichetă. Pentru cei ce se orientează spre produsele slab calorice, cozonacii analizați au o valoare energetică cuprinsă între 286 și 382 de kcal. Valoarea totală a grăsimilor este cuprinsă între 4 și 18 grame, iar cea a acizilor grași saturați între 0,88 și 6 grame.
Cât despre cantitatea de zahăr, produsele conțin între 13 și 26 de grame. Valoarea maximă recomandată de Organizația Mondială a Sănătății este de 25 de grame de zahăr consumate într-o zi. Un singur tip de cozonac depășește valoarea recomandată, iar alți trei se apropie de aceasta: Tastino Cozonac cu nucă, rahat și stafide – 26 grame, Grewe Cozonac cu nucă și cacao – 24.2 grame, Kaufland Cozonac cu nucă, stafide, rahat și cacao – 24 grame, ARO Cozonac cu umplutură cu nucă și cacao – 22.3 grame.