Tribunalul Sălaj a respins cererea fostului manager al Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Sălaj, Ioan Cordea, de a fi anulată dispoziţia privind demiterea sa din funcţia respectivă, dispoziţie dată de Direcţia de Sănătate Publică Sălaj în urma scandalului în care Cordea a fost implicat în urmă cu 2 ani.
Fostul manager al SJA a solicitat, anul trecut, repunerea în funcţia din care a fost demis, dar şi plata retroactivă a tuturor drepturilor salariale de la data demiterii sale până la decizia instanţei. Mai exact, Cordea a cerut să îi fie plătit salariul, idemnizaţia şi toate sporurile pe care le-a pierdut odată ce a fost demis, sume pe care le dorea actualizate în funcţie de coeficientul de inflaţie până la data plăţii efective, dar şi plata cheltuielilor de judecată. Judecătorul Brăduţa Ţăran din cadrul Tribunalului Sălaj a declarat că instanţa a respins ca nefondată cererea lui Ioan Cordea, întrucât acţiunea a fost introdusă tardiv, mai exact în 1 august 2011. Potrivit sursei citate, hotărârea Tribunalului Sălaj este definitivă, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Cluj în termen de 10 zile de la comunicare.
Ioan Cordea a fost demis de la conducerea SJA Sălaj după ce un control desfăşurat în 2010 de Ministerul Sănătăţii la Serviciul respectiv a scos în evidenţă nereguli majore. Potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii în 1 octombrie 2010, la SJA Sălaj au fost identificate mai multe neconcordanţe între datele înregistrate în sistemul unic de urgenţă 112 şi raportările serviciilor de ambulanţă. Mai mult, au fost descoperite nereguli la decontarea de combustibil, raportări false în care au fost utilizate nume false pentru care au fost decontate servicii, nereguli în aplicarea legislaţiei, precum şi alte abateri.
În urma tuturor acestor aspecte constatate de Ministerul Sănătăţii, Cordea şi doi angajaţi ai Serviciului respectiv au ajuns să fie cercetaţi penal privind săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals şi uz de fals, Inspectoratul de Poliţie Judeţean sesizându-se din oficiu în acest caz după neregulile grave depistate. Ulterior, cazul a fost declinat spre continuarea anchetei Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj.
În urma scandalului în care Ioan Cordea a fost implicat, prefectul Sălajului la acea vreme, Alexandru Vegh, i-a cerut acestuia să îşi suspende raporturile de muncă, dar Cordea a refuzat. El a rămas la conducerea SJA Sălaj până la finalul anului 2010, când Direcţia de Sănătate Publică Sălaj a decis demiterea sa din funcţie.
dr cordea a fost si va ramine un domn aceasta este parerea majoritatii personalului de la saj salaj