Proiectul EcoSalvatorii debutează la Zalău la mijlocul lunii aprilie. Acțiunea este una educațional-ecologică și este dedicată copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 10 ani. Atât cei mici, cât și cadrele didactice din întreg județul vor participa la ediția din acest an, ce va avea loc în perioada 14 aprilie – 31 mai 2025. Proiectul se va finaliza cu un amplu eveniment concentrat asupra temelor ecologice în data de 6 iunie, cu prilejul Zilei Mediului. Evenimentul va avea loc pe platoul pietonal din centrul Zalăului. La nivelul județului Sălaj, proiectul se desfășoară cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Sălaj, Primăriei Municipiului Zalău și al Grădiniței „Piticii Isteți” Zalău.
Obiectivele inițiativei
Inițiativa își propune încurajarea dezvoltării comportamentelor sustenabile în rândul copiilor privind protejarea mediului înconjurător. Cu atât mai mult, prin intermediul acesteia, cei mici au posibilitatea de a însuși comportamente prietenoase cu natura. Tema ediției din acest an este „EcoTransport”. Activitățile pregătite sunt concentrate în încurajarea celor mici de a adopta mijloace de transport sustenabile, dar și de a conștientiza importanța utilizării acestora în a reduce poluarea.
„Fiecare copil, ghidat de cadrele didactice va intra în lumea EcoFantastică și va face echipă cu liderii EcoSalvatori în funcție de domeniul ales: de la reciclare și transport verde, până la utilizarea resurselor regenerabile, având, astfel, oportunitatea de a învăța și a pune în practică soluții prietenoase pentru un viitor mai verde”, spune Ovidiu Matioc, președintele Asociației Acces La Viitor.
„Toate activitățile vor fi partajate în grupul EcoSalvatorii, o comunitate activă ce adună participanți din județele Cluj, Sălaj și Satu Mare. Membrii vor avea ocazia să schimbe idei și bune practici pentru un viitor mai sustenabil. Această rețea de sprijin va deveni locul ideal unde comunitățile se unesc pentru a contribui la o lume mai curată și mai verde”, completează Mihaela Știrb, coordonator județean și Lider EcoTransport.
Pentru mai multe informații, cei interesați sunt invitați în grupul EcoSalvatorii și să acceseze site-ul Asociației Acces la Viitor. La finalul proiectului va avea loc un eveniment pe platoul pietonal din centrul municipiului, în cadrul căruia va avea loc un Marș al EcoPălăriilor și ateliere interactive.
Puterea exemplului, ghid pentru copiii participanți la proiect
Un element unic al proiectului este echipa de Lideri EcoSalvatori, formată din 10 personalități din diverse domenii de activitate. Cu toții vor lucra alături de copiii participanți. Fiecare dintre cei zece ambasadori ai Asociației va reprezenta o temă specifică și îi va ghida pe cei mici, pornind de la exemplul personal și preocuparea fiecăruia pentru un viitor mai verde și mai sustenabil. Cei zece ambasadori ai proiectului, la nivelul județului Salaj, sunt:
- EcoRespect: Radu Hideg, comisar de mediu;
- EcoTransport: Mihaela Știrb, cadru didactic;
- EcoReutilizare: Susana-Florina Pall, cadru didactic;
- EcoColectare: Monica-Eugenia Negrean, cadru didactic;
- EcoResurse: Marius Breban – Just Media SRL;
- EcoLocal: Ionuț Coste , Director comercial, Silvania BIO;
- EcoNomisire: Valentina Hideg, ofițer IPJ Sălaj;
- EcoReciclare: REMATINVEST Sălaj;
- EcoPlantare: Nicoleta-Florica Petrușe, cadru didactic;
- EcoLogizare: Diana-Maria Boeriu, cadru didactic.
EcoSalvatorii, mișcarea pentru un viitor sustenabil
EcoSalvatorii este un proiect educațional coordonat de Asociația Acces la Viitor, apărut în 2021 în Satu Mare. Începând cu acest an, proiectul a devenit activ în județele Cluj și Sălaj, cu planuri de extindere la nivel național în următorii ani pentru a construi o comunitate tot mai mare de oameni dedicați protejării mediului înconjurător. Proiectul aduce împreună copii, cadre didactice și părinți într-o aventură educațională. Acțiunea cuprinde ateliere interactive, jocuri și proiecte ecologice, transformând fiecare acțiune într-un pas important pentru o schimbare reală a mentalității și implicit a viitorului.
Înscrierea copiiilor în proiect poate fi realizată până la data de 11 aprilie 2025, accesând linkul: https://acceslaviitor.ro/ecosalvatorii-gardienii-mediului-inconjurator/.