Proaspeţii absolvenţi de studii liceale sau universitare îngroaşă rândurile şomerilor. Câteva sute de sălăjeni cu diplome de bacalaureat, alţii cu diplome de licenţă şi-au depus dosarele în vederea obţinerii unui loc de muncă, dar şi a indemnizaţiei de şomaj. Prea puţini dintre cei care au încheiat studiile universitare au primit, însă, oferte de angajare, în condiţiile în care majoritatea locurilor de muncă disponibile sunt pentru muncitori necalificaţi sau cu studii medii.
Potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sălaj, la începutul lunii septembrie figurau în evidenţele instituţiei 673 de absolvenţi de liceu, din promoţia curentă, şi 176 de absolvenţi de studii superioare, promoţia 2012.
Cu toate acestea, numărul şomerilor cu studii superioare continuă să fie unul ridicat. Doar o parte dintre aceştia au reuşit să obţină un loc de muncă prin intermediul agenţiei. Astfel, la această dată sunt înscrişi în evidenţe 730 de şomeri cu studii profesionale, 1.470 au absolvit o unitate de învăţământ liceală sau postliceală, în timp ce 440 de şomeri au studii universitare.
Numărul acestora este mult mai ridicat comparativ cu numărul şomerilor încadraţi în muncă de la începutul anului şi până în prezent. Potrivit aceleaşi surse menţionate anterior, în anul 2012 au fost angajaţi 274 de şomeri cu studii profesionale, 288 de absolvenţi de liceu sau postliceală şi doar 103 absolvenţi de studii universitare. Cert este că o mare parte dintre absolvenţi nu sunt înscrişi ca şomeri în scriptele oficiale, chiar dacă nu au un job. Probabil că mulţi nici nu ştiu cum să întocmească dosarul necesar.
Facilităţi la angajarea „noilor” şomeri
Pe de altă parte, tinerii absolvenţi au un as în buzunar – facilităţile acordate de stat agenţilor economici la încadrarea absolvenţilor promoţia curentă. Legislaţia în vigoare scuteşte angajatorii, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă absolvenţilor încadraţi. Prin contribuţii sociale datorate de angajatori se înţelege contribuţia de asigurări sociale, contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate şi contribuţia de asigurări pentru şomaj. Angajatorii care menţin raporturile de muncă sau de serviciu cu absolvenţii încadraţi în condiţiile menţionate, şi după îndeplinirea perioadei obligatorii de 3 ani, primesc pentru fiecare an de continuare a raporturilor de muncă sau de serviciu, un ajutor financiar egal cu suma aferentă contribuţiilor sociale datorate de angajatori pentru aceste persoane şi virate.
Şi angajatorii trebuie să respecte anumite condiţii pentru acordarea acestor facilităţi: să încadreze absolvenţii în muncă pe durată nedeterminată şi să menţină raporturile de muncă sau de serviciu ale absolvenţilor cel puţin 3 ani de la data încheierii. La încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu ale absolvenţilor, anterior termenului de 3 ani, sunt obligaţi să restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă sumele încasate pentru fiecare absolvent plus dobânda aferentă, în diferite condiţii stabilite de lege.
Absolvenţii pot fi încadraţi în condiţiile menţionate, o singură dată pentru fiecare formă de învăţământ, în termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.
Rata şomajului, în creştere
Nici luna august nu a adus schimbări spectaculoase pe piaţa locală a muncii. Numărul şomerilor a crescut puţin, dar nu îndeajuns pentru a asigura o ofertă mult schimbată pentru noi angajări. Rata şomajului în judeţ a fost, în luna august, de 5,57 la sută, cu doar 0,14 la sută mai mult decât în luna precedentă. Un număr de 5.918 de persoane erau înscrise pe listele oficiale ca fiind fără loc de muncă. Lipsa locurilor de muncă este mai mare în rândul persoanelor de sex masculin, dintre acestea 3.311 fiind din această categorie. Numărul şomerilor indemnizaţi a fost în luna august de 2.017. O bună parte dintre şomeri, respectiv 1.678 provin din sectorul privat.
Deşi a avut loc o creştere a ratei şomajului, plusul de persoane aflate în continuare în căutarea unei slujbe este destul de mic. Este destul de puţin probabil că diferenţa de oameni va putea satisface cererea unor firme pentru personal nou angajat. E adevărat că şi ofertele lansare nu sunt strălucitoare. AJOFM Sălaj a lansat, la data de 19 septembrie, puţin peste 180 de locuri de muncă, majoritatea posturilor sunt pentru muncitori necalificaţi, acestea fiind în industria confecţiilor. Două acestea, doar trei posturi pentru absolvenţi de studii studii superioare.
Şcoala românească scoate, detaşamente de şomeri pe bandă rulantă.
Cu o economie ruinată, tinerii nu mai au asigurate locuri de muncă, România „liberă” şi „democrată” nu mai asigură viitorul pentru tineri.
Oare unde sunt „revoluţionarii” de odinioară, să iasă în faţă, să-i scuipăm între ochi!