Sălajul se poate mândri cu multe personalități de marcă, de profesioniști și de oameni talentați. Acesta este și cazul a doi artiști vizuali, Flavius Lucăcel și Szatmári J. Ottó, ce își unesc creativitatea în cadrul expoziției „Pixel Manual” de la Budapesta. Vernisajul va avea loc în 3 aprilie, începând cu ora 18, la sediul Institutului Cultural Român de la Budapesta.
Flavius Lucăcel este un artist vizual și dramaturg și face parte din Uniunea Scriitorilor din România. Cu atât mai mult, acesta este membru al Asociației Scriitorilor din Județul Sălaj.
Cât despre Szatmári J. Ottó, acesta este un artist zălăuan stabilit în capitala Ungariei. În cadrul expoziției, artistul cu origini sălăjene va expune nouă picturi pe pânză. În toate acestea a transpus imagini cu picturile sale murale din biserica reformată de la Doba. Acestea au fost realizate în luna august a anului trecut, în sanctuarul bisericii reformate din Sisterea, județul Bihor. Mai mult, Ottó va prezenta și un documentar în care vor fi regăsite fotografii cu picturile realizate la Doba. Acesta a realizat și „Judecata de Apoi” pe zidurile lăcașului condamnat la demolare.
Condamnare la demolare a unei biserici
Cât despre întreg procesul artistic, Ottó a precizat că a putut realiza opera direct pe zid. A ales să facă acest lucru pentru a simți liniștea unei biserici, de a se reculege în profunzimea acestei teme. „Judecata de Apoi” reprezintă un tribut adus lui Michelangelo, cel care a realizat pictura în Capela Sixtină. Deși consideră că efortul său nu se apropie de ceea ce a reușit artistul, simte să-l urmeze. Cu toate acestea, biserica din Doba este condamnată la demolare din cauza ctitoririi acesteia fără fundație. Lucrările de consolidare a acesteia sunt mai costisitoare decât a pune pe picioare una nouă. O altă creație aflată în etapa artistică de pregătire a artistului o reprezintă „Crăpături în Nemurire” și ține până când biserica va fi demolată. Aceasta nu este o doar o invitație la eternitate, ci și un fortifiant pentru nemurire. Este un moment special în apogeul unei existențe de 200 de ani ai acestei clădiri. Din perspectiva sa, momentul în care biserica nu va mai exista va reprezenta un moment de trecere spre nemurire. Și nu doar nemurire, ci și rememorare a celor două secole, împreună cu oamenii și strămoșii lor.
Trei săptămâni pentru pictură
A picta timp de trei săptămâni pe pereții unei biserici ce va fi demolată subliniază contrastul între efemeritatea umană și eternitatea divină, un memento al trecerii rapide a vieții umane. Chiar și locurile sacre sunt destinate distrugerii și transformării, ceea ce reflectă fragilitatea lumii. Ca o alegorie, turnul bisericii rămâne in picioare. Acesta a fost ridicat cu 100 de ani mai în urmă și are fundație bună. Pentru acesta va fi reconstruită o nouă biserică.
Cât despre viitor, Ottó dorește să continue pe această traiectorie a artei. Acesta a precizat că mai există biserici și alte construcții dezolante. Mai mult, își propune să atragă atenția lumii, de a medita și de a reflecta.