Antreprenoriat și pasiune: povestea Biancăi, tânăra care dă viață spațiilor interioare

Tinerii sunt mereu oaza de speranță că o comunitate va continua să se dezolte. Sălajul a fost și este un județ cunoscut pentru implicarea și rezultatele tinerilor ambițioși pe care îi are. O astfel de tânără este și Bianca-Minodora Pădurean, în vârstă de 22 de ani, din localitatea Giurtelecu Șimleului, comuna Măeriște.

Pasionată de artă, numită în rândul celor dragi și „artista familiei”, Bianca își pune în valoare talentul prin meseria de designer interior. Încă de la o vârstă fragedă a dobândit capacitatea de vizualizare în spațiu și cea de a îmbina culorile, iar toate aceste calități le-a pus în valoare prin pictură. Afinitățile pentru amenajarea locuințelor au început intermediul jocurilor. Bianca petrecea ore în șir decorând și recompartimentând case virtuale, într-un moment când nu aflase că în viața de adult aceasta chiar reprezintă o meserie.

Absolventă a Colegiului Național „Simion Bărnuțiu” din Șimleu Silvaniei, Bianca a studiat în paralel și pictura în cadrul atelierului SilvanArt din oraș. Multe dintre lucrările sale artistice au fost expuse publicului larg. Toată această etapă a reprezentat punctul în care au luat naștere primele perspective asupra carierei pe care visa să o urmeze. Astfel, Bianca a optat să studieze arhitectura. Timp de un an, tânăra a urmat meditații săptămânale, tocmai la Cluj-Napoca, pentru pregătirea examenului de admitere în cadrul Facultății de Arhitectură. Odată cu trecerea timpului, a realizat că nu i se potrivește întru totul, drept pentru care a ales cu totul o altă cale.

Astfel, a urmat studiile Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din Cluj-Napoca, pe care a absolvit-o cu succes. Deși un domeniu pentru care s-a pregătit în cei patru ani de liceu, sufletul îi dicta cu totul altceva. În realitate, Bianca conștientiza că în plan profesional arta era alternativa pe care ar fi urmat-o cu adevărat. Astfel, a ales calea designului de interior. A urmat un curs, iar datorită susținerii părinților ei, l-a finalizat cu succes: „În primul an de facultate m-am înscris la un curs de design interior de începători pentru a încerca și acest domeniu. M-am trezit, la propriu, într-o dimineață de ianuarie că pur și simplu trebuie să încerc designul de interior. Părinții mei m-au susținut fără nicio urmă de regret și mi-au achitat cursul de la Atelierele Ilbah. Am finalizat cu succes cursul, a fost o experiență de creștere fiindcă aveam doar 18 ani”.

Urcușuri și coborâșuri în îndeplinirea idealului 

Dornică de a învăța tot mai mult, perioadele de impas nu au lipsit în drumul ei spre succes. Viața ei a luat cu totul o altă întorsătură. Aflată încă în perioada facultății, pierderea tatălui și-a pus puternic amprenta asupra vieții ei: „Lumea mea s-a schimbat brusc, m-au copleșit emoții pe care nu credeam vreodată că le voi trăi. Realitatea mea s-a întors pe dos ajungând să trăiesc în nesiguranță și confuzie. Nu mă mai gândeam la nimic legat de designul de interior. Parcă visurile mele au apus”. Cu toate acestea, determinarea Biancăi de a reuși era mai vie ca niciodată. Bianca și-a continuat calea spre ceea ce o făcea fericită: „Am continuat să caut un semn. Ceva ce să mă ajute să continui să trăiesc mai bine. Și l-am găsit. Știam că un simplu curs de începători nu e suficient, așa că m-am înscris la Școala de Design Interior Decor Still, iar următoarele 6-7 luni le-am petrecut învățând cât mai multe despre designul de interior”. Nu doar că a urmat cursurile de pregătire, dar în paralel, a continuat să parcurgă și orele de facultate, iar acum este licențiată în domeniul economic.

Începutul unei afaceri promițătoare

În urma procesului său de pregătire, în aprilie 2023 a dat naștere afacerii sale, sub formă de PFA. De atunci, aventura Biancăi în această lume a început în forță, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Cu fiecare spațiu amenajat, pentru care și-a pus amprenta în a-i oferi culoare și gust, tânăra a devenit tot mai apreciată și mai bună în ceea ce face. Bianca a început să se promoveze și să devină mai cunoscută în ochii oamenilor: „Am căutat neîncetat să învăț să mă promovez, să mă prezint ca fiind o tânără care își începe cariera în amenajările interioare și să muncesc la a oferi servicii cât se poate de bune, chiar dacă eram foarte nouă în domeniu”.

Odată cu expunerea lucrărilor sale în mediul online, clienții au devenit tot mai numeroși, iar tot mai mulți și-au pus încrederea în talentul și implicarea sa: „Mă bucur că prin apariția mea pe social media am reușit să câștig încrederea persoanelor care au devenit clienții mei. Am avut colaborări atât în București, Brașov, Cluj-Napoca, Șimleu Silvaniei și Zalău”.

Niciodată nu e prea târziu pentru a învăța

Odată ajunsă un reper în piața amenajărilor interioare, oportunitățile și evenimentele au devenit tot mai numeroase. Printre evenimentele la care Bianca a luat parte se numără DecoDays sau Interior Design Week. Mai mult, tânăra a fost prezentă și la conferințe, precum cele dedicate femeilor în afaceri. Bianca a luat parte la Timișoara la evenimentul – Women Business & Soul, organizat de Diana Mei-Roșu. Cu atât mai mult, acesta este doar începutul.

Cum decurge amenajarea unei locuințe?

A fi designer, în ciuda multor păreri, poate fi o meserie dificilă, în special în perioada incipientă. De la gestionarea timpului, identificarea soluțiilor optime în diverse situații, a te ocupa de amenajarea unei locuințe reprezintă un proces amplu. Mai mult, responsabilitatea este un atu desăvârșit: „Meseria aceasta își asumă responsabilitatea față de banii clientului în primul rând, de timpul acestuia și de încrederea oferită. Cu majoritatea clienților încă mai păstrez legătura și le sunt alături”. Între Bianca și fiecare colaborator se stabilește un spirit aparte de echipă. Designerul se consultă cu fiecare dintre cei pe care îi ajută spre a le aduce la viață viziunea și sentimentul de „acasă”. În tot acest proces intervin priceperea și cunoștințele Biancăi: „Pot spune că particip efectiv la o nouă etapă importantă din viața clientului și am o amprentă serioasă asupra vieții lui de acum încolo. Pe lângă culoare trebuie să asigur confortul și funcționalitatea spațiului, iar acest proces (de proiectare) poate dura și până la 1-2 luni în funcție de cum ajung la comun acord cu clientul”.

Visele implică sacrificii

Nu puține au fost perioadele stresante în transforma acest vis în realitate. Mai mult, a fi un antreprenor solo presupune o gestionare cât mai eficientă a timpului. În acest proces sunt implicate atât postări, facturi, contracte, site, proiectare 2D, modelare 3D, achiziții și multe altele. Amenajarea unei locuințe presupune măsurători, întâlniri cu clienții, iar toate acestea se desfășurau și în perioada facultății. Întrebată dacă au cuprins-o gânduri în a renunța la tot ceea ce face, Bianca a spus, fără doar și poate că nu. Întreg procesul de dezvoltare și învățare este unul obositor, dar satisfacția e cu atât mai mare când îți vezi visul împlinit și oameni mulțumiți de serviciile prestate.

 

Leave a Comment