Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad – Filiala Zalău a organizat, vineri, o masă rotundă la care au fost invitate să participe cadre din sistemul universitar, reprezentanţi ai instituţiilor publice de cultură şi studenţii universităţii. Această manifestare academincă s-a desfăşurat sub forma unei dezbateri libere asupra temei propuse în vederea identificării unor metode, instrumente şi suporturi necesare promovării Castrului Roman Porolissum, unul dintre cele mai bine păstrate situri arheologice româneşti.
La manifestare au participat directorul Bibliotecii Judeţene „I. S. Bădescu” Sălaj – Florica Pop, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Sălaj – Doina Cociş, directorul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă – Corina Bejinariu, reprezentanţii universitari Alexandra Roşu şi Maria Pădureanu, autorul cărţii „Porolissum, un oraş la marginea Imperiului Roman” – Dumitru Gheorghe Tamba şi alţi invitaţi.
Alexandra Roşu, asistent universitar asociat în cadrul Filialei Zalău, a declarat că această activitate s-a desfăşurat în cadrul unui proiect finanţat nerambursabil din bugetul local 2012 al Primăriei Municipiului Zalău, la care universitatea este partener, cu scopul de cunoaştere, valorificare şi promovare a specificităţilor cultural artistice sălăjene. „Scopul acestei activităţi este acela de a implica autorităţile publice locale în promovarea locurilor culturale, turistice din judeţ, să punem şi noi umărul. Vrem ca studenţii să se implice în diferite activităţi educativ-culturale, nu doar în plan didactic. De multe ori, e foarte greu să adunăm oamenii la un loc, să propunem ceva autorităţilor şi să avem un răspuns la activităţile noastre. Noi suntem foarte mulţumiţi că autorităţile ne-au răspuns foarte promt invitaţiei de a promova acest loc special al judeţului nostru, cum este Castrul Roman Porolissum”, a declarat Alexandra Roşu. Potrivit acesteia, activitatea de vineri este a doua desfăşurată în cadrul proiectului finanţat de Primăria Zalău, prima fiind seara culturală studenţească avută loc în luna iunie.
În cadrul întrunirii, Corina Bejinariu a pus accentul asupra importanţei turistice şi economice pe care o furnizează acest sit arheologic Castrul Roman Porolissum. „Vorbim de o valorificare oportună atunci când se face cercetarea vestigiilor istorice romane. Dar este o valorificare ştiinţifică. Este nevoie şi de o valorificare pentru publicul larg. Este nevoie de implicarea autorităţilor publice locale, pentru valorificarea economică a acestui loc de o importanţă majoră pentru judeţul nostru. Trebuie privit ca un obiect de dezvoltare locală, regională, atât în plan economic, cât şi turistic. Aici trebuie să aducem îmbunătăţiri pentru promovarea sitului”, a precizat directorul Muzeului de Istorie şi Artă.
Directorul Bibliotecii Judeţene a afirmat că, în primul rând, elevii şi tinerii din judeţ trebuie să cunoască importanţa Castrului Roman Porolissum, prin organizarea de concursuri pentru copii, de excursii tematice, pentru a putea informa, la rândul lor. Doina Cociş a pus accentul pe promovarea sitului arheologic pe categorii de vârstă, prin desfăşurarea de activităţi pentru fiecare categorie socio-umană.
La eveniment a fost prezentată şi o expoziţie de carte tematică, conţinând volume despre Castrul Roman Porolissum.