Sălăjeanul Mircea Groza, invitat special al evenimentului „Mâncarea Franciscanilor”

Arheologul culinar Mircea Groza este invitatul special al evenimentului „Mâncarea  Franciscanilor”, un strop din cultura gastronomică a Ardealului de acum 300 de ani. „Mâncarea Franciscanilor” este o lucrare gastronomică inedită care răspunde la fascinanta întrebare: „Ce arome savurau strămoșii noștri acum 300 de ani?” Előd Szőcs este bucătarul care va răspunde la această întrebare prin punerea în farfurie a unor preparate gătite după rețetele scrise la mănăstirea franciscană din Șumuleu Ciuc în anii 1690. „Cartea de bucate a călugărilor franciscani” a fost publicată într-o versiune modernă, în anul 2022, de Editura Tortoma. Előd Szőcs va găti preparate bogate cultural și gastronomic. Evenimentul va avea loc în Cluj-Napoca, la Bistro 1568, în data de 14 martie, începând cu ora 19. Participanții vor mai afla despre modul în care trăiau călugării franciscani acum mai bine de 330 de ani, ce ingrediente, condimente, ustensile și tehnici de gătit foloseau. Un colț din cultura culinară a Ardealului va fi prezentat de sălăjeanul Mircea Groza, dar nu oricum, ci în grai ardelenesc.

Leave a Comment