Șezătoare la Someș-Guruslău: tradiții și voie bună

Zeci de persoane au participat luni seara la șezătoarea organizată și găzduită de Muzeul Satului de Altădată Someș-Guruslău, eveniment organizat în parteneriat cu Centrul de Cultură și Artă al județului Sălaj.

Sălăjeanca Mărioara Jurcău a venit cu ideea organizării unui asemenea eveniment în pragul Postului Paștelui din dorința de a prezenta o parte din tradițiile satului de la malul Someșului. Femeile din sat, în special cele vârstnice, au prezentat aspecte din viața satului în perioada de post, mâncarea preparată, totul din dorința de a evidenția valorile satului. Femeile au cântat pricesne în timp ce pe masă au fost așezate sarmale, plăcinte, mălai dulce, ciurigăi, pancove, prăjitură cu mere, dar și preparate din carne.

Postul este o perioadă în care nu doar mâncarea este importantă, ci și comportamentul nostru, al oamenilor. Degeaba ținem post alimentar dacă avem un comportament nedemn. Postul este despre iertare, despre bunătatea oamenilor, rugăciune, despre acceptare și înțelegere, ne-a declarat Mărioara Jurcău, cea care a pus bazele Muzeului din Someș-Guruslău. La rândul său, managerul Centrului de Cultură și Artă al județului Sălaj, Daniel Săuca, a punctat importanța organizării unor asemenea momente din dorința de a conserva obiceiuri, tradiții specifice satului sălăjean.

Leave a Comment