Daniel Mureşan
Întoarcerea lui Trump la Casa Albă se dovedește un coșmar pentru prietenii și aliații săi, nu pentru dușmani. Președintele american vrea teritorii, impune taxe vamale, face declarații de te ia cu amețeală. Singurii care rămân imuni la toate acestea sunt chinezii. Beijingul tace și face. S-a axat pe piețele medii din America Centrală și de Sud, din Africa și Orient.
China a crescut foarte rapid în ordinea mondială și se pare că nimeni nu o poate opri. Dar asta nu e totul. Săptămâna trecută, președintele chinez i-a convocat la Beijing pe managerii de top ai companiilor private din țară (BYD, Alibaba, Huawei, Meituan, Tencent și Xiaomi). Toți aceștia l-au aplaudat pe Xi Jinping, care, potrivit presei oficiale, a ținut un discurs „istoric”. Analiștii spun că liderul chinez a dat de înțeles că va slăbi hățurile sectorului privat, totul pe fondul instabilității din Europa și America.
Începutul anului 2025 a fost excelent pentru China și pentru reputația sa de inovator de înaltă tehnologie. Lansarea instrumentului de inteligență artificială (AI) fabricat în China, DeepSeek, a provocat consternare la bursa americană și la potențialii concurenți din Silicon Valley. Industriile de înaltă tehnologie din China sunt în creștere, iar acesta este un impuls pentru siguranța lui Xi. De exemplu, în ianuarie anul acesta, vânzările vehiculelor electrice chinezești le-au depășit pentru prima dată pe cele ale Tesla în Marea Britanie.
Politica lui Donald Trump („America First”) și neoizolaționismul au eliminat autoritatea morală a SUA în afacerile mondiale. Pleiada sa de conducători autocrați subminează aliații liberali democrați tradiționali. Războaiele sale comerciale inversează tendința către o piață liberă la nivel mondial. Obsesia SUA pentru Orientul Mijlociu a facilitat ascensiunea Chinei ca putere regională în Asia și ca sursă majoră de investiții și ajutor extern pentru Africa și America Latină, înlocuind SUA și UE. Mai în ton cu lumea, Xi Jinping este acum cel mai puternic apărător al comerțului la scară mondială. Trumpiștii fac toate nefăcutele, lumea e întoarsă pe dos, doar chinezii se simt ca peștele în apă.
Libertatea şi autoreglarea economiilor mondiale, consumul, intervenția minimală a statului, sunt cele ce au ridicat în slăvi capitalismul. Planificarea şi repartizarea egalitaristă a plusvalorii este ceea ce i s-a reproşat sistemului socialist. Ambele sisteme se pare că au eşuat. Ambele datorită invidiei, lăcomiei și a individualismul. Oare suntem în faţa unei schimbări majore? Să vedem ce va urma. Putem să ne schimbăm pe noi înşine? O vom face paşnic sau printr-un război?
Analiza e bine gândită, eu aș merge mai departe și aș spune că asistăm la un fel de comunism în SUA. Când impoziteze bogătanii cu 90 % e tot un fel de naționalizare comunistă.
Lumea se schimbă, roată istoriei nu face pași înapoi !
trump si putin doi batrani pt care viata a trecut,iar acum se agata cu dintii de ce a mai ramas.suferinta este a celorlalti care mai au ani multi in fata.