Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj a demarat acțiuni pentru apărarea liniștii și siguranței publice, a intereselor și drepturilor comunității pe tot parcursul anului 2024. Toate acestea au avut loc prin efortul întregului colectiv de polițiști, iar instituția a urmărit cu profesionalism și transparență îndeplinirea obiectivelor propuse. Astfel, IPJ Sălaj a fost un factor de securitate și stabilitate în viața întregii comunități.
Infracționalitatea a scăzut, iar climatul de siguranță a fost menținut pentru comunitate datorită activităților desfășurate anul trecut. Astfel, toate acestea au avut un impact semnificativ privind securitatea și stabilitatea la nivelul județului Sălaj.
În ceea ce privește resursele umane ale instituției, gestionarea acestora reprezintă o prioritate și s-a avut în atenție în mod constant încadrarea funcțiilor din statul de organizare. În prezent, rata de ocupare a funcțiilor prevăzute în cadrul IPJ Sălaj este de 74,43%. În vederea atingerii obiectivelor instituționale, resursa umană și pregătirea acesteia este o componentă esențială. Anul trecut, polițiștii au luat parte la programe de formare profesională în carireră sau pentru dezvoltarea acesteia.
În total, polițiștii au intervenit la aproape 13 mii de cazuri semnalate prin numărul de urgență 112. Apelarea falsă sau abuzivă a fost sancționată corespunzător. Polițiștii au aplicat 838 de sancțiuni contravenționale, dintre care 347 de avertismente și 491 de amenzi contravenționale. Valoare acestora a ajuns la peste 1,3 milioane de lei. Pe parcursul anului trecut, încrederea sălăjenilor și nivelul de satisfacție asupra acțiunilor oamenilor legii au fost dovedite prin primirea a opt scrisori de mulțumire pentru toate activitățile desfășurate de aceștia. Mai mult, peste 3.700 de persoane urmăresc activitatea Inspectoratului pe pagina de Facebook.
Prevenirea criminalității, una dintre obiectivele polițiștilor
Prevenirea criminalității a reprezentat un alt obiectiv al instituției. În 2024, prevenirea victimizării minorilor, disparițiilor sau plecărilor voluntare, abuzurilor sexuale, traficului și consumului de droguri, dar și cel de persoane au reprezentat o prioritate pentru organele de poliție. Astfel, au fost organizate peste 794 de activități și întâlniri cu grupuri țintă, cu un număr de peste zece mii de beneficiari.
Mai mult, atenție a fost acordată ordinii și siguranței publice. Structurile de ordine publică au înregistrat 2.685 de fapte. Dintre acestea, cele mai multe au fost sesizate în mediul rural, în proporție de 67,85%, iar în mediul urban de 32,15%.
Sute de cazuri de infracțiuni stradale și violență
Anul trecut au fost înregistrate 331 de astfel de infracțiuni. Dintre acestea, 60,73% în mediul rural, iar 39,27% în urban. Cât despre violența în familie, au fost sesizate 541 de infracțiuni, iar cele mai multe dintre acestea în mediul urban. Un număr de 111 de ordine de protecție provizorii au fost emise. Dintre acestea, 29 au fost transformate în ordine de protecție în urma deciziilor instanțelor de judecată. Dispozitivul de siguranță a fost adaptat în funcție de evoluția situației operative. Mai mult, au fost organizate patrule în zonele cu risc criminogen.
Încă din prima zi a anului trecut, la nivelul IPJ Sălaj a devenit funcțional Sistemul Electronic de Monitorizare Electronică, pentru monitorizarea prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică, în urma aplicării măsurilor în cazul emiterii ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție sau celui european de protecție. Prin intermediul acestuia, organele de poliție au dispus montarea a 31 de dispozitive care permit monitorizarea agresorilor.
Mai mult, au fost înregistrate 20 de infracțiuni pentru nerespectarea ordinului de protecție, iar alte cinci pentru distrugere a dispozitivelor de monitorizare.
Activități pentru siguranța rutieră
Prin implicarea polițiștilor rutieri în activitățile din trafic, a fost urmărită combaterea factorilor ce dau naștere accidetelor. Mai mult, prin acestea, a fost și este urmărită creșterea disciplinei rutiere, dar și îmbunătățirea fluenței și siguranței acesteia. În cadrul acțiunilor privind siguranța și fluidizarea traficului, au fost constatate 533 de infracțiuni contra siguranței rutiere. Acestea au scăzut cu peste 16% în comparație cu anul 2023. Mai mult, peste 3.100 de permise au fost reținute, iar alte 778 de certificate de înmatriculare au fost retrase.
Polițiștii rutieri au aplicat 41.612 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea regimului circulației rutiere. Dintre acestea, aproape 15 mii au fost acordate pentru încălcarea limitelor de viteză.
Numărul accidentelor grave, în scădere
În 2024, numărul accidentelor rutiere grave a scăzut cu peste 18%, de la 60 la 49. Mai mult, o scădere importamtă a fost resimțită și în cazul persoanelor rănite grav în urma evenimentelor rutiere, cu 38.9%. De la 59 de persoane rănite grav în 2023, numărul a scăzut la 36 în 2024.
Activități pentru siguranța școlară
În cadrul „Planului Teritorial Comun de Acțiune pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și personalului didactic și prevenirea delicvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar” a fost desfășurată o gamă largă de activități. Prin toate acestea a fost urmărită crearea unui mediu școlar sigur.
Peste 700 de activități cu caracter informativ-preventiv au fost desfășurate pentru elevi de către polițiștii Biroului Siguranță Școlară. Peste 10 mii de elevi, profesori și părinți au avut parte de acestea, pentru combaterea bullyingului, prevenirea delicvenței juvenile, consumului de droguri, traficului de persoane și multe altele. Anul trecut, la nivelul structurii de siguranță școlară au fost înregistrate 34 de infracțiuni. Dintre acestea, 26 au fost pentru lovire sau alte violențe, două pentru furt, două pentru vătămare corporală din culpă, dar și pentru distrugere sau port și folosirea fără drept de obiecte periculoase.