Filmul de neratat al lunii septembrie, „Despre oameni si melci”, în regia lui Tudor Giurgiu, ajunge săptămâna viitoare şi la Zalău. Filmul, o comedie care a înregistrat un număr record de spectactori din întreaga ţară, va fi proiectat la Casa Municipală de Cultură din Zalău, în perioada 24-27 septembrie, zilnic de la orele 18 şi 20, preţul unui bilet fiind de numai 5 lei.
Potrivit unui comunicat de presă remis de Casa Municipală de Cultură Zalău, spectactorii se vor putea bucura de prestaţia unor actori români îndrăgiţi precum Andi Vasluianu, Dorel Vişan, Monica Bîrlădeanu, Andreea Bibiri, Valeria Seciu, Ovidiu Crişan, Ion Grosu, Clara Vodă sau Alina Berzunteanu, dar şi de interpretarea renumitului actor francez Jean François Stevenin şi a fiului său, Robinson Stevenin. Jean François Stevenin a avut roluri importante în filmele unor regizori precum François Truffaut, Jacques Rivette, Bertrand Blier, Jacques Demy sau Jean-Luc Godard şi a jucat pentru prima dată într-un film românesc.
După o campanie de promovare fără precedent pentru un film românesc, rezultatele obţinute sunt şi ele foarte îmbucurătoare. „Despre oameni şi melci” a înregistrat, de la data lansării filmului la TIFF până în prezent, un număr de 19.612 spectatori, în timp ce avanpremierele şi spectacolele din primul weekend ale filmului au însumat o cifră record de 13.929 de spectatori.
De la maşini, la melci şi înapoi
Anul 1992, Cîmpulung Muscel. Fabrica de maşini ARO a dat faliment şi urmeaza să fie privatizată într-o săptămână. Va fi cumpărată de o companie franceză care intenţionează să o transforme într-o crescătorie de melci. Dintre muncitorii pe care fabrica îi are în prezent, doar 300 îşi vor păstra locul de muncă. Totul se schimbă când unul dintre băieţi găseşte o soluţie inedită menită să-i salveze colegii de la somaj şi să scoată uzina din faliment.
Filmul este cel de-al doilea lung metraj în regia lui Tudor Giurgiu, după „Legături Bolnăvicioase”, care a avut premiera în România în anul 2006. Scenariul îi aparţine lui Ionuţ Teianu, mutat în Franţa din 1991, după ce a absolvit Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. Vivi Drăgan Vasile semnează imaginea, iar Vlaicu Golcea este compozitorul filmului.
Site-ul filmului, www.despreoamenisimelci.ro, conţine atât materiale ample din perioada filmărilor, cât şi informaţii la zi, detalii despre campaniile neconvenţionale desfăşurate sau testimoniale cu protagoniştii şi principalii realizatori, iar vizitatorii pot consulta săptămânal programul de difuzare a filmului din cinematografele sau locaţiile speciale unde se vor desfăşura proiecţiile în oraşele lor.
A rulat în zeci de cinematografe
Comedia „Despre oameni şi melci” a avut premiera naţională în data de 14 septembrie, ajungând în prima săptămână în 19 de oraşe, pe aproximativ 40 de ecrane din: Bucureşti, Bacău, Arad, Cluj, Timişoara, Iaşi, Constanţa, Tulcea, Braşov, Piteşti, Satu Mare, Slatina, Râmnicu Vâlcea, Baia Mare, Târgu Mureş, Oradea, Brăila, Ploieşti, Craiova, Sibiu şi Lugoj.
În afară de proiecţiile din cinematografe tradiţionale, distribuitorii filmului, Transilvania Film şi Ro Image, vor continua să aducă această producţie în faţa publicului din oraşe şi zone care nu dispun de săli de cinematograf, prin metode alternative de proiecţie. În acest scop s-au format trei echipe mobile care vor organiza proiecţii în regim de spectacole cu bilet, în diferite oraşe din România, în teatre sau case de cultură, proiecţii al căror program va fi anunţat pe site-ul filmului www.despreoamenisimelci.ro. Miza distribuitorilor este aceea de a trezi în public dorinţa de a veni cu plăcere şi interes să vadă un film românesc la cinematograf sau în aceste locaţii neconvenţionale.