Despre tineri

Daniel Mureşan

Mi-am adus aminte de un citat din Aurel Pop, președintele Academiei Române: ,,Copiii nu mai au modele… nu le mai cultivă nimeni dragostea de țară şi de eroii autentici ai României”. Păi bine, tovarășul Pop, ce modele să urmeze? Cele ale Academiei, care e plină de securiști, turnători, penali și legionari?

De ce acest tip de discurs? Probabil fiindcă, în perioade de declin, unele generații au nevoie de această senzație de sfârșit al lumii. Un mesaj ce vrea să ne spună – doar noi suntem deștepți, cei ce vin nu sunt buni de nimic. Serios? Adică tinerii de azi, ce ne încântă cu performanțele lor din domeniul tehnicii, cu inventivitatea lor, nu sunt buni de nimic? Oare nu conversăm zi și noapte pe device-uri datorită lor? Nu suntem la un click distanță datorită lor? Ce să învețe de la noi? Poate să fie obedienți, șmecheri și lingăi.

Din fericire, mulți dintre tinerii de azi sunt inteligenți, cu acces nelimitat la informații. Sigur, în social-media sunt probleme, unul care are urmăritori mulți nu e neapărat un exemplu de urmat. Dar în social-media nu e prezentă Academia, iar politicienii până mai ieri făceau doar figurație. Nicio grijă, se deșteptă tinerii când e nevoie.

Filozoful Friedrich Nietzsche îndemna: „Trăiţi chiar în pericole şi aventură şi veţi avea bucuria vieţii”. Tânărul este un cuvânt înălțător. Ei au un stil de viață propriu, ce e diferit de al nostru. Greșesc, dar învață din greșeli. La noi democrația e imperfectă și funcționează cu sincope mari, dar tinerii plini de curaj au încrederea și capacitatea să reîntemeieze politica în România. Copiii de azi, tinerii de mâine, părinții de poimâine.

O mare parte din tinerii de azi sunt creativi și pot face mult bine societății. Vorba lui Petru Creţia: „Este reprobabil să aştepţi la nesfârşit să facă altul ceea ce, gândindu-te mai bine, poţi să faci tu însuţi şi poţi să faci bine”. Petru Creţia, cel despre care Constantin Noica spunea că „este primul om de cultură al ţării”. Petru Creţia, care a fost invitat profesor la Oxford şi Harvard, dar n-a avut loc la Universitatea Bucureşti.

Pe mulți tineri îi văd implicați și oarecum demni. Chiar și fără modele. Toți am fost la un moment dat neînțeleși. Lumea era dușmanul nostru. Am supraviețuit și acum dăm lecții? Serios?

4 Thoughts to “Despre tineri”

  1. Anonim

    Corect, ce exemplu ar putea da neamțu din fruntea țării ? Ăsta a retrocedat ilegal niște case care aparțineau de drept statului român prin decret regal !

  2. Anonim

    PSD a înțeles sa investească în tineri, taindu-le alocațiile. Pe cine sa aleagă modele, relicvele comuniste, foști securiști, magistrați și militari?
    Clasa politică ii obliga sa le plătească privilegiile. Chiar ii considerați prosti?

    1. Adi

      Nu.Eu îi consider deștepți.Mai ales pe cei care aleg să plece unde li-i mai bine.Așa și trebuie.Ei sunt adevărații urmași ai Romei.Ubi bene,ibi patria.Dacă noi nu suntem capabili să-i convingem că aicea-i bine,măcar să nu-i condamnăm.Om rămâne noi ,ăstia care nu putem ieși din ale noastre mentalitați.Penultimul își va plăti sie însuși și ultimului, pensia.Ultimul va stinge becul.

  3. […] ce vrea să ne spună – doar noi suntem deștepți, cei ce… Articolul Despre tineri apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

Leave a Comment