Anul Nou Evreiesc a fost sărbătorit, în aceste zile, la Şimleu Silvaniei, după mulţi ani în care sinagoga din oraş, transformată în Muzeu Naţional al Holocaustului, a fost indisponibilă în acest sens. Recent, însă, acest spaţiu a fost renovat şi restaurat, astfel încâz una din cele maI mari sărbători evreieşti de peste an a putut fi marcată în oraşul de Sub Măgură. “Sinagoga a fost renovată prin bunavoinţa Federaţiei Comunităţiior Evreieşti din România, American Joint Distribution Comitee, Asociaţia Memorială Hebraica Nuşfalău, Comunitatea Evreilor din Oradea şi Primăria oraşului Şimleu Silvaniei. Acest lucru a permis membrilor comunităţii evreieşti din Sălaj să îşi desfăşoare activităţtile de cult conform normelor religioase iudaice”, a declarat directorul Muzeului Naţional al Holocaustului din România, Daniel Stejarean.
Bucate cu miere pentru un an bun şi dulce
Potrivit sursei citate, “Rosh Ha Shana” sau Anul Nou Evreiesc este o sărbătoare de toamnă celebrată în prima şi a doua zi a lunii Tishri. “În Biblie, numele de Rosh Hashana cum este folosit (Ezechiel 40:1) înseamnă simplu <> şi nu desemnează sărbătoarea. De Anul Nou Evreiesc există diverse obiceiuri păstrate încă din antichitate. Intrarea într-un an nou se face suflând în cornul de berbec (Sofar, n.r.), moment în care este anunţat tuturor evreilor care aud sunetul lui că au început un nou an şi că sunt chemaţi la rugăciune”, a declarat Daniel Stejărean.
Acesta a spus că un alt obicei este acela de a consuma un măr încins în miere pentru a avea un an nou bun şi dulce. În plus, la marcarea acestei sărbători, evrei mănâncă rodii, pentru a avea parte de prosperitate şi belşug.
După 48 de ani
La sărbătoarea de la Şimleu Silvaniei au fost invitaţi să participe membrii Comunitpţii Evreieşti din Sălaj, comunitate care a prins un suflu de viata nou prin reorganizarea vechii obşti evreieşti de către Dan Has, membrii Comunităţii Evreieşti din Satu Mare, dar şi Alex Hecht, fondatorul Muzeului Holocaustului şi preşedintele Asociaţiei Hebraica Nuşfalău, cea în subordinea căruia se află instituţia de cultură anterior amintită. “Deschiderea rugăciunii s-a făcut de către Alex Hecht, prin sunetul Sofarului, care s-a auzit pentru prima dată în sinagogă după 48 de ani”, a declarat Daniel Stejărean.
Evenimentul a fost posibil cu sprijinul oferit de preşedintele Comunităţii Evreieşti Oradea, Felix Koppelman, şi preşedintelui Comunităţii Evreieşti din Satu Mare, Decsei Nicolae.
ȘANA TOVA !