Impozitul pe dividende creşte la 10%, începând de anul viitor

Impozitul pe dividendele distribuite anul viitor de companii va creşte de la 8%, cât este în prezent, la 10%, conform ultimei forme a „ordonanţei trenuleţ”, publicată de Ministerul Finanţelor.

„Impozitul pe dividende se stabileşte prin aplicarea unei cote de impozit de 10% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române. Impozitul pe dividende se declară şi se plăteşte la bugetul de stat, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se plăteşte dividendul”, se arată în Ordonanţa de Urgenţă.

Impozitul pe dividende fusese mărit la 8% începând din anul 2023, faţă de 5% cât era până atunci.

O altă măsură din „ordonanţa trenuleţ” prevede reducerea plafonului privind sistemul de impozitare al microîntreprinderi de la 500.000 euro la 250.000 euro, urmând ca începând din ianuarie 2026 plafonul să fie de 100.000 de euro. De asemenea, este prevăzută eliminarea facilităţilor fiscale de care beneficiază angajaţii din domeniul IT, construcţii, agricultură şi industrie alimentară.

„Măsurile propuse prin proiectul de act normativ au în vedere angajamentul asumat de Guvern în cadrul PNRR privind revizuirea cadrului de impozitare existent în România, conform Componentei C8 – Reforma fiscală şi reforma sistemului de pensii, respectiv Reforma R4 – Revizuirea cadrului fiscal, inclusiv reducerea etapizată a distorsiunilor şi stimulentelor fiscale excesive, asigurându-se corectitudinea şi echitatea în sistem pe principiul neutralităţii taxării, precum şi implementarea unui sistem fiscal mai corect, mai eficient, mai simplu şi mai transparent, fără a fi afectată creşterea economică şi dezvoltarea sectoarelor economice impactate de deciziile de politică fiscală”, se arată în nota de fundamentare a Ordonanţei.

Conform documentului, eliminarea facilităţilor fiscale a fost recomandată şi de Banca Mondială în cadrul analizei legislaţiei fiscale româneşti efectuată ca parte a PNRR.

„De asemenea, prin Planul Bugetar-Structural Naţional pe Termen Mediu – 2025-2031 prezentat Comisiei Europene, Guvernul României s-a angajat să asigure o traiectorie de ajustare a deficitului bugetar începând cu anul 2025, printr-o serie de măsuri, inclusiv prin reforme fiscale care au între obiective ajustarea sistemului de facilităţi fiscale pentru principalele categorii de impozite şi taxe astfel încât să se respecte principiul impunerii echitabile dar şi pentru a evita formarea unor distorsiuni în materie de politică fiscală ceea ce ar presupune generarea unor inechităţi fiscale între diferite categorii de contribuabili”, potrivit notei de fundamentare.

Conform Digi 24, Ordonanţa de Urgenţă ar urma să fie adoptată în şedinţa Guvernului de luni. În ce priveşte îngheţarea pensiilor, coaliţia va discuta subiectul odată cu formarea bugetului pe anul viitor. Deocamdată, variantele discutate de partide sunt de acordare a unui ajutor pentru pensiile mici şi medii sau o creştere a pensiilor în a doua parte a anului, mai scrie Digi 24.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

2 Thoughts to “Impozitul pe dividende creşte la 10%, începând de anul viitor”

  1. […] de Urgenţă. Impozitul pe dividende fusese mărit la 8%… Articolul Impozitul pe dividende creşte la 10%, începând de anul viitor apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

  2. Anonim

    Și-a făcut Ciolacu programare pentru tatuaje?

Leave a Comment