Ce s-a întâmplat în a doua zi de Crăciun, acum 35 de ani la Revoluție?

În urmă cu 35 de ani, la data de 26 decembrie 1989, începea tranziția către procesul de democratizare a țării. Revoluția era încă într-un moment tensionat și marcat de incertitudini în rândul românilor.

A doua zi de Crăciun în 1989 a fost una cu totul atipică și care contura desprinderea țării de comunism, în urma executării soților Ceaușescu, care a avut loc în prima zi de sărbători. Ziua de 26 decembrie este recunoscută pentru o serie de evenimente care concretizau direcția statului. Aceasta a fost marcată de dezvoltarea Frontului Salvării Naționale, al lui Ion Iliescu, ca partid de conducere pe o perioadă temporară a României. FSN anunța în această zi intenția organizării de alegeri libere, lucru ce va schimba la față întreaga societate.

Această zi mai este marcată și de retragerea forțelor armate, care au avut un rol în prăbușirea regimului condus de Nicolae Ceaușescu. Prezența armatei în orașele din țară era tot mai redusă, dar securizarea obiectivelor de importanță era încă în atribuțiile ei. Cu această zi era tot mai evidentă și libertatea presei. Postul public transmitea în mod constant informații despre Revoluție, iar vocea protestatarilor a devenit vizibilă în public prin intermediul ziarelor, cenzurate anterior.

Revoluția din 1989 în Sălaj

După ce Nicolae Ceaușescu a părăsit Comitetul Central al PCR, la Zalău s-au adunat pe platoul de marmură de la actuala Prefectură foarte multe persoane, printre care și muncitori. În acea perioada, acolo era sediul Consiliului Județean PCR Sălaj. În încercarea de a se adresa populației de la balcon, mai multe persoane au intrat în clădire. Toți au fost huiduiți, cu excepția preotului Ghiurco Ioan. Acesta a îndemnat lumea la calm și toți cei prezenți au rostit rugăciunea „Tatăl Nostru”. Un singur foc de armă a fost înregistrat, iar populația nu a avut arme, după cum menționează dr. Marin Pop într-un articol publicat de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.

10 Thoughts to “Ce s-a întâmplat în a doua zi de Crăciun, acum 35 de ani la Revoluție?”

  1. […] statului. Aceasta a fost marcată de dezvoltarea Frontului Salvării… Articolul Ce s-a întâmplat în a doua zi de Crăciun, acum 35 de ani la Revoluție? apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

  2. Anonim

    FSN ul ne-a distrus pe noi

  3. Anonim

    Trădarea lui Ceaușescu de armată nu e chiar o noutate, boala trădării e veche la armată, încă de pe vremea lui Știrbei Vodă. În schimb, asasinarea șefului statului în Sfânta zi a Crăciunului dovedește că acei criminali care au dat lovitura da stat nu au niciun d zeu !

  4. Anonim

    Foștii securiști au ajuns sa conducă România. Păcat de sângele vărsat.

  5. Anonim

    Nu avem încă vinovații loviturii de stat, dar avem magistrați pensionati special care s-au ocupat de acest dosar, cu pensii speciale colosale. Rușine celor care au condus aceasta tara, PSD și PNL pentru ca ei sunt vinovații. Și ne miram ca tinerii se orientează spre extremiști.

  6. Anonim

    Acum o sa taie pensiile pe contributivitate ca să poată plăti pensiile speciale. Ciolacu cu ai lui prieteni.

  7. Anonim

    Așteptăm tatuajele lui Ciolacu.

  8. Anonim

    Cu copiii ce au de le taie alocațiile? Specialii sunt pe primul loc.

  9. Anonim

    Citesc postările anterioare și îi dau mare dreptate lui Țuțea care spunea despre mulțimea din foto, „Un popor de tâmpiți” .
    Pe vremea lui Ceaușescu, securiștii și milițienii nu aveau pensii speciale nerușinate și sfidătoare.
    Chiar și alegerile, așa cum erau ele atunci da, regimul nu-și permitea să le anuleze dacă nu i convine rezultatul, să se pișe pe votul a 9 milioane de români !

  10. Sălăjeanu Ioan

    N-a fost huiduit nici preotul reforma Székely István.

Leave a Comment