Volumul „Fenomenalitatea conștiinței absurdului la Cioran și Ionesco”, semnat de Pavel Farcău, a apărut în colecția „Eseu” a Editurii „Caiete Silvane”. Apărut cu sprijinul Consiliului Județean Sălaj și al Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, cartea are la bază o lucrare științifică elaborată în cadrul Școlii Doctorale pentru domeniul Filosofie a Universității din București.
Pavel Farcău, autorul volumului, s-a născut la Zalău în anul 1980. După finalizarea anilor de liceu, studiază filosofia și logica în cadrul Universității din București, la Facultatea de Filosofie. Aici își susține atât lucrarea lucrarea de licență, masteratul, dar și doctoratul. În toate cele trei etape de studiu, lucrările îi sunt coordonate de profesorii Gabriel Liiceanu, Ion Ianoși și Viorel Cernica. Cel din urmă este și prefațatorul volumului „Fenomenalitatea conștiinței absurdului la Cioran și Ionesco”. Începând cu anul 2007, Pavel Farcău ocupă funcția de profesor în sistemul preuniversitar de învățământ.
Profesorul universitar dr. Viorel Cernica a declarat că această carte aparține domeniului filosofiei: „Cartea de faţă aparţine, neîndoielnic, domeniului exegetic al filosofiei româneşti; prin temă, în primul rând, apoi prin tehnicile hermeneutice puse la lucru, fiindcă Pavel Farcău, autorul ei, propune o interpretare a autenticităţii existenţiale şi a opusului său, inautenticitatea, dar nu în sine, ci în funcţie de cum sunt înfăţişate aceste două veritabile registre de viaţă omenească în opera lui Emil Cioran şi în cea a lui Eugène Ionesco. Pentru aceşti doi gânditori, amândoi recunoscuţi, cum ştim, mai degrabă în altă cultură decât în cea română, autenticitatea a fost o miză nu doar în sens teoretic, ci propriu-zis existenţial”.
Mai mult, Pavel Farcău, autorul volumului, precizează că efortul a fost cel de a fi conturate gândurile celor doi scriitori: „În lucrarea de faţă, punctul focal al demersului, scopul principal al investigaţiei, l-a constituit o interpretare în paralel a situaţiei «omului fără lume» care apare în textele lui Emil Cioran şi în cele ale lui Eugène Ionesco. Efortul nostru, din capul locului, a fost acela de a contura gândul celor doi scriitori în momentele de autenticitate a trăirii lor, pornind de la premisa că luciditatea este elementul de întemeiere a ceea ce am considerat a fi exprimarea autentică în text, în operele celor doi gânditori”.
„Caiete Silvane” este revista și editura Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, o instituție a Consiliului Județean Sălaj.
[…] la Facultatea de Filosofie. Aici își susține atât lucrarea… Articolul Carte semnată de Pavel Farcău a apărut la Editura „Caiete Silvane” apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]