Festivităţile de început de an şcolar au adunat, luni, în toate unităţile de învăţământ sălăjene, alături de elevi, cadre didactice, părinţi şi apropiaţi, şi reprezentanţi din partea autorităţilor locale şi judeţene. Prima zi de şcoală a început cu emoţii pentru micuţii care au călcat pentru prima dată în curtea unităţilor de învăţământ, unde au făcut cunoştinţă cu colegii care le vor sta alături în următorii cinci ani. De cealaltă parte, colegii lor mai mari au început, de îndată ce s-au întâlnit, povestirile şi peripeţiile din lunga vacanţă de vară. Deschiderea noului an şcolar a fost un prilej de sărbătoare pentru toţi cei implicaţi în actul educaţional. Imediat după încheierea cursurilor, elevii s-au retras în sălile de curs pentru primirea cărţilor, în cazul celor mici, dar şi a orarului de şcoală pentru primul semestru.
Anul şcolar în curs a debutat cu o săptămână mai târziu, dar cu schimbări majore. Cea mai importantă modificare adusă în structura anului de învăţământ este introducerea clasei pregătitoare. Conform metodologiei în vigoare, copiii vor învăţa, prin metode adecvate vârstei, tot ceea ce este necesar pentru a face faţă cu succes solicitărilor din clasa întâi. De exemplu, copiii îşi vor dezvolta capacitatea de a comunica, vor stabili sau consolida primul contact cu lumea literelor şi a numerelor, vor învăţa să observe mediul înconjurător, să interacţioneze cu ceilalţi copii sau cu adulţii, prin jocuri didactice, activităţi în echipă, activităţi de descoperire, prin desen sau muzică. De asemenea, copiii vor beneficia de ore special destinate unei pregătiri fizice armonioase.
În clasa pregătitoare, elevii nu vor da niciun fel de testări şi nu vor primi note şi calificative, însă cadrele didactice vor putea să utilizeze modalităţi de încurajare şi de recompensare specifice vârstei. Evaluarea copilului se va face la sfârşitul anului şcolar, sub forma unui raport scris întocmit de învăţător. În acest an şcolar, în judeţul nostru sunt înscrişi circa 1.600 de copii care au început, de ieri, cursurile în primul an de şcoală în clasa pregătitoare.
O altă schimbare majoră vizează examenul de bacalaureat. Acest examen al maturităţii ar putea fi susţinut din aceleaşi probe precum în acest an, însă cu noi programe pentru disciplinele: matematică, fizică, chimie, logică, argumentare şi comunicare, economie. Concret, absolvenţii liceelor reale vor susţine un examen scris la matematică şi unul combinat din fizică, biologie şi chimie. Până acum, proba specializării se dădea doar la una din aceste trei materii, dar nu cumulate. În cazul celor de la profil uman, rămâne scris examenul de limbă străină şi apare o probă cumulată din geografie, istorie şi ştiintele socio-umane. Modificări ar putea fi şi la liceele tehnologice şi de artă, unde examenul să fie susţinut din materia de specialitate.
În acest an şcolar sunt înscrişi peste 40.000 de elevi şi preşcolari sălăjeni.