Căpuşele au dat adevărate bătăi de cap sălăjenilor care au ieşit la iarbă verde, în acest sezon estival, din luna aprilie, când au fost înregistrate primele cazuri, şi până la începutul lui septembrie, peste 320 de persoane ajungând la Urgenţă, după ce au fost muşcaţi de aceste insecte.
Potrivit reprezentanţilor celui mai mare spital din Sălaj – Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Zalău – aceste situaţii au fost înregistrate mai ales în week-enduri, când populaţia a ieşit la picnic pentru a scăpa de temperaturile caniculare de peste zi.
Pe măsură, însă, ce vara a început să cedeze locul anotimpului autumnal, „atacul” căpuşelor a scăzut, iar ultima săptămână a fost prima în care la Urgenţă unităţii medicale sus amintite nu a fost înregistrat niciun pacient care să fi suferit muşcături de acest fel, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al SJU Zalău, Mariana Ortelecan.
În ceea ce priveşte statistica din această vară, ea este una îngrijorătoare, de-a dreptul: între trei şi 39 de cazuri au fost luate în evidenţă în week-endurile care s-au scurs în perioada aprilie – septembrie, numărul pacienţilor fiind mare raportat la intervalul de timp în care au fost înregistrate. Trăgând linie şi adunând, finalurile de săptămână ale acestei veri au totalizat peste 320 de asemenea pacienţi, maximul de cazuri/week-end fiind înregistrat în luna iulie (39, n.r.).
Potrivit statisticilor deţinute de spitalul respectiv, pacienţii sunt atât din rândul copiilor – fiind chiar şi sugari sub 2 ani – cât şi din rândul adulţilor şi provin atât din mediul rural, cât şi din urban.
De cinci ori mai multe cazuri ca în 2011
Situaţia este cu atât mai gravă cu cât, faţă de cele peste 320 de cazuri înregistrate în această vară, în întreg anul trecut doar 65 de sălăjeni s-au prezentat la medic după ce au fost muşcaşi de căpuşe. Un calcul simplu arată că numărul sălăjenilor care au suferit asemenea înţepături este de cinci ori mai mare decât în 2011, iar luna august încă nu s-a terminat.
Vor reapărea la primăvară
Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj au atras continuu atenţia iubitorilor de plimbări în natură să se ferească de căpuşe, mai ales că în ultimii ani, populaţiile de căpuşe au crescut foarte mult. Directorul DSVSA Sălaj, Mircea Martin, a adăugat că în sezonul rece căpuşele se potolesc, urmând să reapară în primăvară . „Odată ce dă frigul, căpuşele se retrag şi se ascund sub scoarţa copacilor, până în primăvara următoare. Aşadar, în septembrie, incidenţa căpuşelor va fi scăzută”, a declarat directorul DSVSA Sălaj.
Potrivit specialiştilor, muşcătura de căpuşă este foarte periculoasă şi, netratată, poate fi chiar fatală, una din maladiile care pot fi transmise celui muşcat fiind maladia Lyme. Această boală nu este recunoscută oficial ca endemică, însă răspândirea ei este reală. În România există aproximativ 8.500 de pacienţi diagnosticaţi cu Lyme, potrivit statisticilor medicale oficiale.
Mihaelo mai schimba si tu subiectul ca s-a cam terminat sezonul capusilor.
Capusa de la Primaria Zalau ar fi un subiect interesant!