Libertatea câștigată, lecția din trecut pentru viitor

Cu puține zile în urmă s-au împlinit 35 de ani de la primele mișcări împotriva regimului condus de Nicolae Ceaușescu care au luat naștere la Timișoara. În acest an se împlinesc tot atâția ani de la căderea regimului comunist, care a umbrit atâția zeci de ani România și care a ținut în întuneric și lipsuri atâtea milioane de români. Toate acestea sunt mărturiile celor care m-au crescut, întrucât eu nu luasem ființă în „anii de glorie” ai țării cum mai obișnuiesc unii să numească regimul dictatorial.

Tinerii, deși cei mai mulți cunosc câteva ceva despre ce a însemnat comunismul pentru această țară, nu-și pot expune opinia despre dictatură, așa cum sunt îndreptățiți părinții și bunicii noștri. Aceștia din urmă au trăit pe propria piele tot ceea ce a presupus regimul condus de Dej, ulterior de Ceaușescu. Cu toate acestea, datoria tinerei generații este cea de a apăra și de a transmite mai departe moștenirea lăsată de cei care s-au jertfit pentru libertatea de care avem cu toții parte zi de zi. Datoria tinerilor este de a apăra, de a aplica și de a lupta pentru valorile democrației care pune baza unei societăți aflată în continuă dezvoltare. Da, România se dezvoltă tot mai mult, în ciuda faptului că sistemul politic șubred pare să ne țină în loc.

Ultimele săptămâni au constituit un important test pentru societatea civilă. De la implicarea în viața politică, din care reiese dreptul la vot și diversitatea de culori politice dintre care putem alege, și până la a dovedi implicarea cetățenească de a exprima un mesaj, toate acestea au fost acțiuni ale unui număr mare de oameni în ultima perioadă. Libertatea de a participa la viața politică și de a avea dreptul la exprimare sunt alte aspecte de care ne bucurăm de atâția ani de zile. Acestea sunt câteva dintre acțiunile importante ce pot fi văzute ca un semn de respect pentru cei care au ieșit pe străzi în decembrie 1989 pentru a cere libertate. În această perioadă tensionată în ceea ce privește situația politică a statului au ieșit la iveală numeroase concepții cu privire la modul în care se trăiește în România. Ieșirile masive ale tinerilor în marile orașe din țară au arătat ideea menținerii acestei țări pe calea pe care se situează de zeci de ani și care a adus tot mai mult bine fiecăruia în parte. De la mesajul scris în urmă cu 35 de ani: „Copiii noștri vor fi liberi”, tânăra generație ieșită în stradă, nemulțumită de situația de pe scena politică, a adaptat mesajul la: „Copiii voștri sunt liberi”. Astfel de situații din politică, precum cele din perioada prezidențialelor din acest an, scot la iveală intenția multora de a-și exprima nemulțumirea și de a îndrepta ceea ce poate afecta bunul mers al acestei țări.

A cunoaște istoria este o datorie morală de necontestat, pentru a o transmite mai departe și pentru a acționa responsabil când diverse situații o cer. Vremurile actuale sunt tumultoase, de la războaie, inflație, pandemia care a dat un nou curs vieților noastre și multe alte astfel de situații, iar viitorul tuturor este unul imprevizibil. De aceea, prezentul reprezintă mereu ocazia de a face bine și de a menține bunul mers al tuturor, așa cum ne-a fost dăruit de cei ce au luat parte ți s-au jertfit la Revoluția din decembrie 1989.

2 Thoughts to “Libertatea câștigată, lecția din trecut pentru viitor”

  1. […] unii să numească regimul dictatorial. Tinerii, deși cei mai… Articolul Libertatea câștigată, lecția din trecut pentru viitor apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

  2. Anonim

    Păi iar e revoluție, prezidențialele au fost anulate deoarece se repeta scenariul din dec 89 cu lovitura de stat pusă la cale de ruși ?
    Hotărăți-va ce mințiți !

Leave a Comment