Poliţiştii sălăjeni au constatat, analizând situaţia operativă înregistrată în perioada iunie – septembrie 2012 din perspectiva furturilor din auto, că pe raza municipiului Zalău au fost comise 12 furturi din autoturisme, fiind sustrase, în special, telefoane mobile şi sume de bani. Furturile au fost comise pe timp de zi, în locuri aglomerate, din zona Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, a pieţei auto second-hand şi a zonei centrale a municipiului.
Cei mai mulţi sunt minori
În general, cazuistica înregistrată relevă că aceste fapte sunt generate de o serie de cauze, precum neglijenţa proprietarilor în a-şi asigura autoturismele cu sisteme de securitate eficiente, lăsarea portierelor deschise la părăsirea autoturismulu ori lăsarea înăuntru a bunurilor de valoare – bani, acte etc;
Deşi poliţiştii identifică autorii acestor furturi, majoritatea minori, prejudiciile sunt greu de recuperat datorită faptului că aceştia înstrăineazâ bunurile sustrase, iar banii sunt cheltuiţi imediat după comiterea furtului. “Recomandăm proprietarilor de autoturisme să nu lase maşina descuiată sau cu cheile în contact, chiar dacă o părăseşte pentru câteva momente; să nu lase în interior bunuri de valoare, documente, cărţi de credit, genţi, poşete, telefoane mobile sau obiecte de îmbrăcăminte, întrucât sunt <> pentru hoţi, chiar şi pe timpul zilei. Nu lăsaţi în torpedo actele maşinii deoarece, în cazul furtului autoturismului, întrucât riscaţi să nu fiţi despăgubiţi de societăţile de asigurări. Autovehiculele distribuitorilor de produse en-gross sunt o ţintă pentru hoţi, din cauza valorilor mari pe care le transportă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, Tincuţa Dumuţa.
Potrivit sursei citate, sistemele tehnice de alarmă şi siguranţă antifurt sunt o piedică în calea infractorilor, astfel că este recomandată montarea lor la autovehicule.