Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Porolissum” Sălaj au marcat, joi, în cadrul unui moment festiv, împlinirea a 164 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii, din Bucureşti, când efectivele de pompieri militari au contribuit la câştigarea Revoluţiei române de la 1848.
După salutul de onoare pe care trupele l-au acordat şefului ISU, Adrian Chichişan, subprefectului judeţului, Claudiu Băican, şi primarului Zalăului, Radu Căpîlnaşiu, a urmat anunţul de avansare în grad a mai multor popimeri sălăjeni.
În alocuţiunile rostite, subprefectul Băican şi primarul Zalăului au ţinut să felicite şi să mulţumescă detaşamentelor din cadrul ISU pentru rapiditatea şi curajul cu care intervin pentru soluţionarea situaţiilor de urgenţă.
Momentul cel mai aşteptat şi apreciat de publicul care a fost prezent în număr mare la eveniment a fost simularea unei descarcerări, operaţie efectuată de echipajele ISU şi SMURD Sălaj. Astfel, pe platoul de la sediul ISU, într-o maşină care se presupunea că a fost avariată în urma unui accident rutier, o aşa zisă victimă a rămas încarcerată. Pentru scoaterea ei dintre fiarele contorsionate au intervenit echipajele ISU, ulterior victimei fiindu-i aplicate manevre de resuscitare şi aducere în simţiri de către un echipaj SMURD.
Un alt moment gustat de public a fost dedicat copiilor, care au fost invitaţi în garajul ISU pentru a le fi prezentate maşinile şi autospecialele din dotare.
Reamintim că Ziua Pompierilor a fost stabilită la nivel naţional pentru data de 13 septembrie după bătălia din Dealul Spirii de la Bucureşti – considerată un act eroic al pompierilor militari în apărarea revoluţiei de la 1848 şi prima afirmare patriotică a ostaşilor tinerei armate române moderne, constituită în urma Păcii de la Adrianopole din 1829. Intrarea în Bucureşti a trupelor de invazie a prilejuit unităţilor române prezente în garnizoană – printre care şi Compania de Pompieri – unul dintre cele mai înălţătoare momente ale Revoluţiei române de la 1848: încleştarea din Dealul Spirii, devenită simbol al luptei pentru libertate şi independenţă naţională a poporului român.