Proiectul „Teatru dincolo de orașe”, care a dus teatrul în satele românești, a atras peste 1800 de participanți de toate vârstele. Asociația Cutlură’n Șură a realizat un turneu în comune din județele Sălaj și Hunedoara, din iunie și până în octombrie.
Turneul artistic a presupus desfășurarea a 24 de evenimente în opt comune din Sălaj și Hunedoara. În fiecare comunitate au fost organizate trei astfel de evenimente dedicate atât adulților, cât și copiilor și adolescenților.
Spectacolul „Schimbăm perdelele”, de György Spiró, în regia lui Victor Olăhuț, a avut loc în locații inedite. Spectacolul s-a jucat în curte la Lisandoru’ lui Costan de pe Lab din Nadiș sau în șura lui Sandu Ilieș din Sălățig.
În ceea ce privește numărul de participanți, în medie au luat parte la reprezentații 120 de persoane. În număr record, în curte la Flore Rusoii din Valcău de Jos, au participat 192 de persoane. Spectatorul Niculae Gheorghiu, membru în Uniunea Scriitorilor, a consemnat despre acest eveniment: „Acum doi ani credeam că asist la un eveniment unic în viața satului în care mi-am stabilit reședința de vară, dar iată că proiectul Cultură’n Șură a revenit… Piesa de teatru a fost miezul unui eveniment de la care am plecat cu convingerea că oamenii gustă cu același entuziasm cultura de calitate, indiferent de mediul rural sau urban”.
Spectacole dedicate copiilor
Mai mult, copiii și adolescenții au fost invitați să participe la piese de teatru dedicate lor. „Zmeul Zmeilor” este un spectacol muzical cu actori din tânăra generație, recunoscuți deja pentru talentul lor în gale de profil. Irina Artenii a fost nominalizată la Gala Premiilor UNITER pentru debutul său în teatru, Răzvan Omotă a fost laureat la Gala Hop.
Spectacolul „Corbul și Vulpea” reprezintă o întâlnire cu personaje de poveste dedicată preșcolarilor și școlarilor. Spectacolele, jucate în regim închis, au avut loc cu sprijinul primăriilor și școlilor din fiecare comună. În Sălaj, asociația s-a îndreptat și către Complexul de Servicii Sociale Cehu Silvaniei. Aici, 60 de copii aflați în sistemul de protecție socială au participat la spectacol. Mai mult, 169 de copii și tineri din toate cele opt comune au luat parte la ateliere de teatru. Acestea au fost susținute de actori ai Teatrului de Artă din Deva și ai Teatrului Municipal din Baia Mare. Participarea în cadrul acestor evenimente a fost gratuită.
Proiectul „Teatru dincolo de orașe” face parte dintr-un demers mai larg al asociației Cultură’n Șură. Acesta își propune să popularizeze teatrul în mediul rural. Totodată, proiectul mai are ca scop să crească accesul la manifestări artistice de calitate pentru publicul de la sat. Acest maraton de cultură a fost susținut de o serie de parteneri, atât instituții, cât și asociații locale. Dintre aceștia se numără Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, primăriile comunelor Bănișor, Valcău de Jos, Sălățig, Ambulanța pentru monumente, Asociația Salvăm Casele Albastre pe Valea Barcăului, Complexul de Servicii Sociale Cehu Silvaniei.
„Cultură’n Șură”, inițiat de Victor Olăhuț, este o asociație culturală non-profit creată în anul 2013 la inițiativa regizorului Victor Olăhuț. Principalul obiectiv al acesteia este promovarea și dezvoltarea culturii în zonele cu acces limitat la cultură.
[…] Spiró, în regia lui Victor Olăhuț, a avut loc în… Articolul „Teatru dincolo de orașe” a atras peste 1800 de participanți apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]