Luna septembrie şi începutul noului an şcolar aduce o serie de controale la toate instituţiile de învăţământ din Sălaj în care funcţionează cantine şi în care copiii servesc masa, inclusiv prin Programul “Laptele şi cornul”. De asemenea, vor fi verificate toate chioşcurile alimentare din preajma unităţilor şcolare, inspectorii sanitari anunţând amenzi drastice celor care, prin mâncarea şi produsele livrate celor mici, le-ar putea pune în pericol sănătatea.
Pentru ca preşcolarii şi elevii să înceapă anul scolar 2012 – 2013 fără amenintarea unor toxiinfecţii alimentare, inspectorii sanitari – veterinari au demarat, ieri, controale care vor fi desfăşurate timp de o lună, în toate unităţile şcolare unde se serveşte masa.
Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj, Mircea Martin, a declarat că sunt avute în vedere toate unităţile şcolare care deţin cantine unde se prepară alimente, dar şi şcolile şi grădiniţele unde se desfăşoară Programul „Laptele si cornul“. “Se vor verifica toate unităţile de învăţământ în care se recepţionează, depozitează, prepară şi furnizează produse alimentare de origine animală şi non-animală pentru copii, de pe raza judeţului. Adică de la creşe, grădiniţe, unităţi de învăţământ şi scoli cu program normal şi până la internate, semi-internate sau after-school Scopul acestor controale pe care le începem astăzi (marţi, n.r.) este monitorizarea condiţiilor de igienă în care se desfăşoară aceste activităţi şi prevenirea oricăror situaţii deosebite care ar putea pune sănătatea copiilor în pericol. Totodată, se va urmări cu atenţie modul în care sunt valorificate diferitelor produse alimentare în unităţile de învătământ, prin Programul <
Potrivit sursei citate, în perioada verii, multe din aceste cantine şcolare au fost închiriate pentru organizarea de nunţi şi alte evenimente, iar în altele s-au făcut lucrări de întreţinere şi modernizare. “Vrem să vedem starea actuală în toate aceste locaţii şi să ne asigurăm că nu există riscul de dezvoltare a unor toxiinfecţii alimentare în rândul copiilor”, a declarat directorul DSVSA Sălaj.
Atât cantinele şcolare şi unităţile de învăţământ, cât şi chioşcurile din imediata vecinătate trebuie să îndeplinească obligaţiile care le revin prin legislaţia în vigoare, respectiv Regulamentul CE nr. 852/2004 (reguli generale de igienă) si Regulamentul CE nr. nr.178/2002 (Legea sigurantei alimentelor). În cazul nerespectării lor, responsabilii obiectivelor se pot alege cu amenzi usturătoare, a declarat Mircea Martin. Dacă se constată nereguli, elevii, părinţii sau cadrele didactice pot face reclamaţii la DSVSA Sălaj.
La nivel de judeţ, sunt peste 400 de unităţi de învăţământ unde se desfăşoară Programul “Laptele şi cornul” şi din care multe au cantine sau au încheiat contracte de prestări servicii cu diferite firme de catering pentru asigurarea meselor elevilor.