Peste 50 de funcţii de conducere sunt vacante, la ora actuală, pentru poliţiştii sălăjeni. Acestea au fost recent atribuite Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, respectiv din 1 septembrie, odată cu reorganizarea poliţiei rurale. Este vorba de funcţiile de şefi de la posturile de poliţie rurală, ocupate, în prezent, pentru o perioadă de interimat, de poliţişti aflaţi la conducerea acestor structuri înainte de înfiinţarea secţiilor de poliţie.
Reînfiinţarea posturilor de poliţie rurală, începând din 1 septembrie, îngroaşă numărul funcţiilor de conducere de la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj. Câteva zeci de locuri de muncă au fost atribuite la nivelul inspectoratului, acestea urmând a fi ocupate de către lucrătorii din sistem.
Purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, Maria Cristea, a declarat că pentru exercitarea atribuţiilor funcţiei de şef de post, până la organizarea concursurilor de numire pe funcţie, au fost împuterniciţi şefi ai posturilor de poliţie comunale, de regulă din rândul foştilor şefi de post, dar şi al poliţiştilor care au demonstrat deprinderi manageriale. „Odată cu reorganizarea poliţiei rurale, de la 1 septembrie, la nivelul inspectoratului au fost atribuite 57 de funcţii de conducere pentru şefii de post. Momentan, la posturile de poliţie se află poliţiştii împuterniciţi, urmând ca în perioada imediat următoare să se organizeze concursuri pentru ocuparea funcţiilor de şefi de post”, a declarat Maria Cristea.
Potrivit sursei citate, funcţiile respective vor putea fi ocupate de poliţiştii din sursă internă. „Urmează a se stabili criteriile de organizare şi desfăşurare ale concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de şefi de post, precum condiţiile pe care trebuie să le întrunească cei care vor concura pentru aceste funcţii”, a precizat Cristea.
Cui rămân locurile şefilor de post?
Ocuparea funcţiilor de şefi de posturi de poliţie rurală de către personal deja încadrat lasă libere 57 de locuri de agenţi de poliţie rurală. Maria Cristea susţine că, la această dată, nu se cunoaşte cu exactitate cine anume va putea ocupa locurile vacante de agenţi la posturile de poliţie din mediul rural. „Nu se cunoaşte, cu exactitate, cine va putea opta pentru aceste locuri. Urmează a se stabili, ulterior, cine anume va putea ocupa aceste funcţii rămase libere”, a afirmat purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj.
La ora actuală, în peste 90 la sută dintre posturile de poliţie de la sate au fost încadraţi câte trei lucrători, anume şeful de post şi doi agenţi. Excepţie fac doar câteva comune mai mari din judeţ, unde au fost detaşaţi câte trei agenţi şi şeful de post.
La secţiile de poliţie au rămas cel mult cinci lucrători, care coordonează activitatea desfăşurată la nivelul posturilor de poliţie arondate, care preiau dosarele mai complexe, stabilesc programul de patrulare etc.
La secţiile de poliţie şi-au desfăşurat activitatea 167 de poliţişti, dintre care 16 ofiţeri de poliţie şi 151 de agenţi.
S-au păstrat toate structurile de poliţie rurală
Posturile de poliţie rurală au fost desfiinţate, în urmă cu aproximativ un an, în scopul creşterii permanenţei oamenilor legii în rândul populaţiei şi scăderii infracţionalităţii de la sate. La data respectivă, aceste structuri au fost arondate celor opt secţii de poliţie nou create, unde au fost relocaţi agenţii şi şefii posturilor desfiinţate.
Deşi se dădeau asigurări că noua formă a poliţiei rurale va da roade, în cele din urmă, s-a dovedit un fiasco. Infracţionalitatea înregistrată la sate a crescut, timpul la intervenţii a crescut, precum şi costurile cu combustibilul pentru asigurarea permanenţei. Toate acestea au condus la deschiderea vechilor posturi de poliţie din mediul rural, începând din 1 septembrie, dar şi păstrarea secţiilor de poliţie care vor coordona activitatea structurilor de la sate.
Ce urmăreşte noua reorganizare?
Noua reorganizare a poliţiei rurale urmăreşte îmbunătăţirea procesului de relaţionare dintre poliţişti şi membrii comunităţilor rurale, creşterea profesionalismului şi responsabilităţii poliţiştilor, precum şi adaptarea unui program de lucru în funcţie de necesităţile operative din zona de competenţă. De asemenea, se urmăreşte reducerea timpului de intervenţie la evenimentele sesizate şi reducerea cheltuielilor aferente desfăşurării activităţilor curente, cu carburant, mentenanţa autospecialelor de patrulare etc.
Cele opt secţii de poliţie rurală sunt următoarele: Secţia Nr.1 Zalău, Secţia Nr.2 Sânmihaiu Almaşului, Secţia Nr.3 Jibou, Secţia Nr.4 Ileanda, Secţia Nr.5 Hida, Secţia Nr.6 Crasna, Secţia Nr.7 Nuşfalău şi Secţia Nr.8 Sărmăşag. Acestea se subordonează şefului poliţiei municipale, orăşeneşti din municipiul, oraşul în care se afla sediul parchetului în arondarea căruia se află. Prin urmare, secţiile Crasna, Nuşfalău şi Sărmăşag sunt arondate oraşului Şimleu Silvaniei, secţiile Zalău şi Sânmihaiu Almaşului sunt în subordonarea municipiului Zalău, iar secţiile Jibou, Ileanda şi Hida aparţin oraşului Jibou.
Mihaela Oprea
La aşa problemă importantă se dau realatii de purtătorul de cuvînt. Politia judeateană nu are sef care răspunde de ordinea publicoâă. Vai de mama ei Politie judeteană şi de cei care nu o conduc
dacai lasati tot pe cei care au fost si inainte de desfintare atunci mai bine fara , incadrati domnilor apsolventi tineri care sasi faca treaba nu sa stea in baruri.si apropo cine va raspunde de ei in zona simbleu pentru ca aici e un dezastru la cat sunt de corupti. si banuiesc ca treaba asta e in toata tara .