Dermatologia ar putea fi mutată în Spitalul Judeţean

Întrucât imobilul în care funcţionează Secţia Dermatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău trebuie retrocedat fostului proprietar, care l-a obţinut în instanţă, conducerea celei mai mari unităţi medicale din judeţ intenţionează să contracteze serviciile unei firme de proiectare, în vederea găsirii unei soluţii pentru relocarea secţiei respective. Tema de proiectare a fost deja stabilită, iar spaţiul care ar fi necesar relocării Dermatologiei ar putea fi obţinut chiar în cadrul Spitalului Judeţean, prin anumite investiţii.

Instanţa a decis

Clujeanul Marius Terdic a redobândit în instanţă imobilul în care funcţionează Secţia Dermatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, în suprafaţă de 1.350 de metri pătraţi, care a aparţinut în trecut familiei sale. Odată cu clădirea, clujeanul a obţinut în urma unei sentinţe finale şi irevocabile emise în acest sens de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în luna noiembrie 2011, curtea Secţiei Detrmatologie şi o grădină de 1.068 de metri pătraţi.
Managerul general al Spitalului Judeţean de Urgenţă Sălaj, Laurenţiu Barna, ne-a declarat că ultima discuţie cu clujeanul Marius Terdic privind retrocedarea clădirii a avut loc în mai, dar că, în cazul în care nu se va ajunge la o soluţie privind păstrarea spaţiului, Spitalul Judeţean va trebui să fie pregătit să mute Secţia Dermatologie în altă parte. „Noi trebuie să fim pregătiţi, indiferent ce vor aduce discuţiile. Vom avea o nouă întâlnire cu Marius Terdic, în curând, dar până atunci am stabilit deja o temă de proiectare pentru mutarea Secţiei. Astfel, Dermatologia ar putea fi mutată în clădirea Spitalului Judeţean, dacă se vor mansarda laboratorul şi sălile de naşteri. O asemenea investiţie ne-ar crea un spaţiu în care să fie reamenajată Dermatologia, cu toate cele 25 de paturi”, a declarat Laurenţiu Barna.

Avantaje

Potrivit sursei citate, pentru tema de proiectare s-a discutat deja cu o firmă, care să găsească cea mai potrivită variantă, împreună cu conducerea Secţiei Dermatologie. În ceea ce priveşte proiectul în sine, pentru aceasta se va organiza, cel mai probabil, o licitaţie publică în urma căreia să se stabilească un proiectant.
Laurenţiu Barna a spus că mutarea Secţiei Dermatologie în clădirea Spitalului Judeţean ar însemna o serie de avantaje, pentru personal şi pacienţi. „Nu ar mai trebui făcute transporturi zilnice cu mâncare pentru pacienţii de la Dermatologie, iar accesul lor la serviciile laboratoarelor Spitalului ar fi mult uşurat”, a declarat managerul Barna.
În ceea ce priveşte costurile pentru mansardarea sus amintită, Barna a spus că acestea ar fi suportate din bugetul Spitalului, de la Consiliul Judeţean (CJ), de la Ministerul Sănătăţii, dar şi dintr-o sumă de bani pe care Marius Terdic trebuie să o achite Spitalului Judeţean.
Mai exact, clujeanul care a redobândit imobilul din Zalău este obligat de instanţă să plătească Spitalului Judeţean de Urgenţă suma de 129.640 de euro (sau echivalantul în lei, n.r.), ca despăgubire pentru investiţiile realizate în imobil, de-a lungul timpului. Este vorba de o extindere realizată de Spitalul Judeţean la imobilul iniţial, extindere care constă într-un corp nou, compus din parter şi etaj.
Preşedintele CJ Sălaj, Tiberiu Marc, a precizat că achitarea acestei sume nu are legătură cu termenul de eliberarea al imobilului şi nu reprezintă o condiţionare sau o compensare.

Clădire monument de patrimoniu

În Secţia Deramatologie serviciile medicale sunt asigurate de trei medici şi 13 alţi angajaţi (asistenţi, infirmieri etc.). Clădirea în care funcţionează Secţia Dermatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Sălaj a fost ridicată la începutul secolului al XX-lea, ca locuinţă familială. Procesul dintre autorităţile sălăjene şi Marius Terec a durat 3 ani: în 2008, fostul proprietar a solicitat Tribunalului Sălaj retrocedarea imobilului, dar conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă a atacat cu recurs decizia de retrocedare emisă de instanţa sălăjeană. Curtea de Apel Cluj a menţinut hotărârea instanţei sălăjene, iar cazul a ajuns, în 2011, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a dat sentinţa definitivă şi irevocabilă, în favoarea fostului proprietar, în noiembrie 2011.
În primăvara anului în curs, Marius Terdic a cerut Consiliului Judeţean Sălaj punerea în aplicare a sentinţei judecătoreşti. Ca urmare, consilierii judeţeni au aprobat, cu cinci luni în urmă, trecerea clădirii din domeniul public în domeniul privat al judeţului. Imobilul este situat în Zalău, pe strada Corneliu Coposu, şi este inclus în lista monumentelor de patrimoniu naţional.

One Thought to “Dermatologia ar putea fi mutată în Spitalul Judeţean”

  1. anonymus benevolus

    Lucrul furat de comunisti trebuie restituit! Asa este corect. D-l Laurentiu Barna a propus o solutie chiar viabila. Sincere felicitari, domnule manager! La multi inainte!

Leave a Comment