Una din modificările pe care le va aduce anul şcolar 2012 – 2013 va privi vaccinarea elevilor, toate campaniile care până acum se făceau în cabinetele de medicină şcolară urmând să fie efectuate de medicii de familie.
În Sălaj, sunt peste 40.000 de elevi care, în ultimii ani, au beneficiat de serviciile a doar şase cabinete de medicină şcolară, situate în oraşe, cei din mediul rural trebuind să apeleze pentru a primi tratamente la medicii de familie. Începând cu noul an şcolar, elevii i nu vor mai fi vaccinaţi la cabinetele de medicină din unităţile de învăţământ, aşa cum s-a întâmplat până acum, ci vor fi obligaţi să meargă la medicul de familie. Decizia aparţine Ministerului Sănătăţii (MS), o altă schimbare adusă în sistem de noua Lege a Sănătăţii privind uniformizarea plăţilor în reţeaua de medicină şcolară. „Acolo unde există reţea de medicină şcolară, salariile medicilor şi asistentelor sunt plătite de la bugetul de stat, prin intermediul primăriilor. Tot de la bugetul de stat sunt plătiţi şi asistenţii comunitari. Adică noi virăm banii primăriilor şi, de acolo, sunt daţi medicilor şi asistenţilor din reţeaua de medicină şcolară. De asemenea, coordonarea profesională a medicilor şi asistenţilor din reţeaua de medicină şcolară este asigurată tot de Ministerul Sănătăţii”, a declarat ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi.
Potrivit sursei citate, asemenea cazuri caracterizează cu preponderenţă mediul urban, comunele fiind văduvite de medici şcolari şi cabinete de medicină şcolară. Ca urmare, în rural, serviciile care ar fi trebuit prestate de medici şcolari sunt asigurate de către medicii de familie. „Vrem ca, prin noua lege, aceste servicii de sănătate publică să nu mai facă parte din pachetul de servicii decontat de asigurări. Altfel spus: să fie plătit de bugetul de stat. Acolo unde am medic şcolar plătesc de la bugetul de stat şi unde nu am medic şcolar, ci medic de familie, pentru acelaşi serviciu plătesc din fondul asigurărilor de sănătate. Nu este corect. Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) vor avea contract cu medicul de familie pentru acele activităţi de medicină şcolară. Serviciile de sănătate publică trebuie plătite de la bugetul de stat. Dacă nu se poate prin DSP, vom vira banii la Casele de Asigurări de Sănătate şi acestea vor plăti doctorilor de familie. Dar plata trebuie făcută de la bugetul de stat”, a spus ministrul.
Vasile Cepoi a insistat şi pe aspectul separării surselor de finanţare pe categorii de servicii, susţinând că nu pot fi plătite din bugetul asigurărilor de sănătate servicii care ţin de sănătate publică. Potrivit lui Cepoi, medicul de familie intră în sistemul de plată per capita şi per serviciu, iar “pentru serviciul pe care îl acord oricărui cetăţean, indiferent de calitatea de asigurat, plăţile trebuie făcute din bugetul de stat”.
Din nou nu esti bine informata !.A aparut modificarea in ordin si la elevi vaccinarea se va face prin campanii scolare ,adica in scolile care au medic scolar ….vaccinarea se va face de catre medicul scolar
corect vezi oms 376/30 08 2012
vaccinarea se va face de asistente si nu de medic
Vaccinarile se fac in cabinetele medicale scolare.Vaccinul se administreaza de cadrele medicale care sunt angajate in dispensar.Mi se pare lipsita de importanta discutia „vaccineaza medicul sau asistenta”.Personalul din cabinetul medical formeaza o echipa,unul fara altul nu se poate,potrivit legii.