Incendiile izbucnite pe terenurile judeţului şi scăpate de sub control continuă să producă pagube însemnate, în ciuda repetatelor avertismente lansate de pompieri cu privire la arderea vegetaţiei uscate pe timp de secetă. Încă şase incendii au fost înregistrate luni pe terenurile şi miriştile din mai multe localităţi sălăjene, şirul arderilor necontrolate continuând şi în cursul zilei de ieri.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” al judeţului Sălaj, Lucian Jacodi, a declarat că principala cauză în creşterea alarmantă a numărului de incendii izbucnite la vegetaţia uscată este neglijenţa cetăţenilor în igienizarea terenurilor. „De la începutul anului şi până în prezent, la nivelul judeţului au fost înregistrate 290 de arderi necontrolate, majoritatea având loc în mediul rural. Cu ocazia cercetărilor efectuate, au fost identificate 42 de persoane care au aprins incendiile fără luarea măsurilor ce se impun pentru efectuarea unor astfel de lucrări. Acestea au fost sancţionate contravenţional cu amenzi în valoare totală de 92.500 de lei”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Potrivit sursei citate, dintre incendiile de luni, cel mai grav a fost în localitatea Sânmihaiu Almaşului, unde pompierii au luptat câteva ore cu flăcările. „Incendiul izbucnit luni pe un teren din localitatea Sânmihaiu Almaşului s-a extins pe o suprafaţă de 7 hectare de vegetaţie uscată, flăcările propagându-se la pădurea învecinată, unde au ars 3 hectare de litieră de pădure uscată. Doar după patru ore de luptă cu flăcările, pompierii au reuşit să stingă incendiul”, a precizat Jacodi.
Şi în localitatea Băbeni, sătenii au stat luni cu sufletul la gură, după ce incendiul care a cuprins o jumătate de hectar de vegetaţie uscată ameninţa să se extindă la anexele gospodăreşti. Intervenţia promptă a pompierilor a dus la limitarea şi stingerea incendiului.
Celelalte incendii produse în prima zi din această săptămână au avut loc în localităţile: Drighiu, Şimleu Silvaniei, Poarta Sălajului şi Răstoci.
Pompierii atrag atenţia populaţiei să nu recurgă la incendierea terenurilor pentru curăţarea vegetaţiei uscate pe timp de secetă, la lăsarea serii sau în condiţiile de vânt intens. Igienizarea terenurilor se va face doar după solicitarea şi primirea avizului de lucrări eliberat de administraţia locală. Focul nu va fi lăsat supravegheat. La încheierea lucrărilor, se va verifica atent că focarul este stins în totalitate.