De la muzeu vine un miros de pâine caldă

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Sălaj, vă invită la vernisajul expoziției temporare „Miros de pâine caldă/Pâinea în epoca Regatului Dac”. Evenimentul  va avea loc joi, 12 septembrie 2024, de la ora 12, în Beciul Cultural al muzeului.

„Pentru mulți dintre noi, pâinea este astăzi alimentul pe care îl folosim cel mai des pentru a susține șunca, salamul sau cașcavalul în sandvișul nostru. Însă o astfel de percepție este foarte diferită față de cea a oamenilor care au trăit chiar și cu câteva generații în urmă. Putem spune că pe parcursul mai multor milenii din istoria omenirii, pâinea a reprezentat unul dintre produsele cele mai importante în alimentație. Multe dintre luptele pentru existență, războaiele de succesiune și răsturnarea unor guverne au fost evenimente care mărturisesc despre importanța istorică și culturală a acestui aliment și care demonstrează că pâinea influențează adeseori puterea.

În același timp pâinea stimulează inovații tehnologice. În legătură cu pâinea au fost înregistrate probleme de sănătate, sociale, chiar și tulburări ale societăților. Când vorbim despre pâine avem în față imaginea unor secvențe diverse ale vieții comunităților umane. Ne referim, cum e și firesc, deopotrivă la agricultură, consum, politică și relații sociale, care sunt toate legate strâns de producția pâinii. A fost și încă este deosebit de importantă pentru viața de zi cu zi încât lipsa ori, dimpotrivă, abundența poate să afecteze și chiar a afectat istoria unor regate și imperii. În același timp poate să fie considerată a fi un indicator al nivelului de trai, precum și al statutului în cadrul multor societăți. Se poate spune, deci, că pâinea a fost unul dintre catalizatorii dezvoltării societății umane.

În ultimele decenii, secerişul manual şi întregul ritual care se practica în mediul rural românesc legat de cultivarea, recoltarea grâului şi până la frământarea pâinii, au ajuns doar nişte amintiri, pe fondul evoluţiei tehnologiei şi renunţarea la secera din fier. Însă, dacă ar fi să ne îndreptăm atenția asupra modului în care era preparată pâinea într-un moment anume din istoria omenirii și într-o anumită arie geografică, poate că am întâmpina unele greutăți. De la o astfel de curiozitate a pornit și ideea demersului nostru expozițional” –  ne spune dr. Horea Pop, cercetător științific.

Oare cum se poate distinge procesul de preparare a pâinii în timpul Regatului Dac prin intermediul descoperirilor arheologice? Răspunsul la care am ajuns s-a concretizat în expoziția pe care vă invităm să o vizitați, începând cu data de 12 septembrie 2024,  în Beciul Cultural al muzeului. Aceasta s-a născut dintr-o colaborare între specialiști ai muzeului zălăuan, Horea Pop, și ai Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva, Iosif Vasile Ferencz și Diandra-Natalia Pall-Both din cadrul Institutului de Arheologia și Istoria Artei Cluj-Napoca.

M. S.

One Thought to “De la muzeu vine un miros de pâine caldă”

  1. […] este foarte diferită față de cea a oamenilor care au trăit… Articolul De la muzeu vine un miros de pâine caldă apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

Leave a Comment