InfoCons (organizație de protecția consumatorilor, membră în Consumers International și fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori din România) a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip parizer cu carne de pasăre marcă proprie ce se regăsesc pe piața din România.
În total au fost analizate 10 de produse, de la următorii producători/distribuitori:
- Goodies Meat Production SRL, comercializat sub brandul Baroni de catre Lidl
- Agro-Ardeal SRL, comercializat sub brandul Casa Gustului de catre Penny
- Cris-Tim Family Holding SRL, comercializat sub brandul Gustoso de catre Kaufland
- Elit SRL, comercializat sub brandul Premia
- Metro Cash&Carry Romania SRL, comercializat sub brandul ARO
- Auchan Romania SA, comercializat sub brandul Auchan
- Lidl Discount SRL, comercializat sub brandul Baroni
- Carrefour Romania SA, comercializat sub brandul Simplu
- Rewe Romania SRL, comercializat sub brandul Casa Gustului
- Kaufland Romania SCS, comercializat sub brandul Gustoso
- Profi Rom Food SRL, comercializat sub brandul Proxi
Mărcile de produse tip parizer de pasăre care au făcut obiectul acestui studiu au fost:
- Parizer cu carne de pasăre ARO 500 g
- Parizer cu piept de pui Auchan 500g
- Parizer cu carne de pasăre Auchan 1 kg
- Miniparizer de pasăre Baroni 500 g
- Parizer țăranesc cu piept de pui Baroni 500 g
- Parizer cu carne separată mecanic, de pasăre, Simplu 500 g
- Parizer cu carne de pasăre Casa Gustului 500 g
- Parizer cu carne de pasăre Gustoso 500 g
- Parizer cu pasăre Premia 1 kg
- Parizer cu carne de pasăre Proxi 1 kg
Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor, au rezultat:
Din punct de vedere al procentajului de carne de pasăre:
Procentajul carne de pasăre este cuprins între 10 și 75% din compoziția produsului
Mărcile de parizer cu carne de pasare după procentajul de conţinut de carne:
- ARO Parizer cu 61 % carne de pasare
- Auchan Parizer cu 55% piept de pui
- Auchan Parizer cu 75% cu carne de pasare
- Baroni Miniparizer cu 70% carne de pasare
- Baroni Parizer taranesc cu 60% piept de pui și 5% carne de pasare
- Simplu Parizer cu 34% carne sepata mecanic de pasare
- Casa Gustului Parizer cu 70% carne de pasare
- Gustoso Parizer cu 70% carne de pasare
- Premia Parizer cu 10% carne de pasare
- Proxi Parizer cu 75% carne de pasare
Din punct de vedere al ingredientului principal:
100% au în compoziție prim ingredient carnea/pieptul de pasăre/de pui
80% au în compoziție apa, fiind și cel de-al doilea ingredient
Din punct de vedere al altor ingrediente din compoziție:
90% au în compoziție apă
30% au în compoziție șorici
20% au în compoziție slănină
20% au în compoziție proteină animală din/de porc
Din punct de vedere al aditivilor alimentari din parizerul de pasăre:
100% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari);
Numericul de aditivi alimentari variază între 3 – 10:
10% din produse au în compoziție 10 E-uri
30% din produse au în compoziție 6 E-uri
10% din produse au în compoziție 5 E-uri
20% din produse au în compoziție 4 E-uri
30% din produse au în compoziție 3 E-uri
Mărci de parizer după numărul de aditivi alimentari
- Parizer cu carne de pasăre ARO cu 10 aditivi
- Parizer cu carne de pasăre Auchan cu 6 aditivi
- Parizer cu pasăre Premia cu 6 aditivi-
- Parizer cu carne de pasăre Proxi cu 6 aditivi
- Parizer cu piept de pui Auchan cu 5 aditivi
- Miniparizer de pasăre Baroni cu 4 aditivi
- Parizer țărănesc cu piept de pui Baroni cu 4 aditivi
- Parizer cu carne de pasăre Simplu cu 3 aditivi-
- Parizer cu carne de pasăre Casa Gustului cu 3 aditivi
- Parizer cu carne de pasăre Gustoso cu 3 aditivi
Din punct de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari, situația se prezintă astfel:
100% dintre produsele studiate au avut în componență nitrit de sodiu (E250);
70% dintre produsele studiate au avut în componență difosfat de sodiu (E450);
60% dintre produsele studiate au avut în componență acid asorbic (E300);
M. S.
[…] sub brandul Gustoso de catre Kaufland Elit SRL, comercializat sub brandul… Articolul Ce conține parizerul din magazine apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]