A început pelerinajul Bădăcin – Sighetu Marmației. Pelerinii parcurg peste 160 de kilometri

Pelerinajul Bădăcin – Sighetu Marmației, singurul pelerinaj din țară închinat jertfei martirilor care au murit și au suferit în închisorile comuniste, a început, pelerinii urmând să parcurgă 165 de kilometri până la destinație. Conform organizatorilor, de 25 de ani, tinerii pelerini cinstesc memoria martirilor luând parte la pelerinajul anual care pornește de la Mormântul Simbol din Bădăcin, locul în care ar fi trebuit să se odihnească Iuliu Maniu, și se sfârșește la Groapa Comună din Sighetu Marmației, acolo unde, în anonimat, Fericitul Episcop Ioan Suciu (27 iunie 1953) și Iuliu Maniu (5 februarie 1953) de la a căror moarte se împlinesc 71 de ani, își dorm somnul cel de veci. Potrivit preotului Cristian Borz, pelerinii vor petrece câteva zile în rugăciune și jertfă, cinstind astfel memoria înaintașilor care, la rândul lor, s-au jertfit pentru libertate. Pelerinii vor străbate mai multe localități, printre care: satul Bocșa – satul natal al lui Simion Bărnuţiu, Chilioara, Cehu Silvaniei, Băsești – locul în care s-a născut Gheorghe Pop de Băseşti, Ulmeni, Mireşu Mare, Baia Mare, Şişeşti, Hărnicești, Giuleşti – localitatea de origine a fruntaşului ţărănist Ilie Lazăr, Vadu Izei, și, în final, orașul Sighetu Marmaţiei, care va fi traversat până la Cimitirul Săracilor, acolo unde sunt aruncate trupurile celor care au murit în închisoarea din centrul oraşului, azi Memorialul victimelor comunismului. În 29 august, de sărbătoarea „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”, pelerinii vor participa la Sfânta Liturghie care se va celebra pe celularul fostei închisori. Ca în fiecare an, prima localitate vizitată de pelerini este satul Bădăcin, unde se merge la Casa Memorială „Iuliu Maniu”, mormintele familiei Maniu și la biserică. Seara s-a încheiat cu un moment special, cei prezenți au participat la rugăciunea Parastasului celebrate la mormintele familiei Maniu, iar mai apoi au aprins lumânări pe care mai apoi le-au așezat la bustul lui Iuliu Maniu din fața casei memoriale în timp ce se intona „Imnul lui Iuliu Maniu”, se mai arată în mesajul părintelui Borz. Pelerinajul se desfășoară sub coordonarea preoților Florian Gui și Mihai Fechetă, cu binecuvântarea Preasfințitului Virgil Bercea, episcopal Greco-catolic de Oradea.

2 Thoughts to “A început pelerinajul Bădăcin – Sighetu Marmației. Pelerinii parcurg peste 160 de kilometri”

  1. […] în anonimat, Fericitul Episcop Ioan Suciu (27 iunie 1953) și Iuliu Maniu… Articolul A început pelerinajul Bădăcin – Sighet. Pelerinii parcurg peste 160 de kilometri apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

  2. Anonim

    Lungul, an de anu torni aceleași minciuni în capul sălăjenilor. Bă, Maniu a fost aruncat în temniță de judecătorii regelui !

Leave a Comment