Se schimbă Declarația Unică

Declarația Unică actuală urmează să fie înlocuită cu o Declarație Unică Inteligentă/Digitală, anul 2025 urmând să fie unul de tranziție între cele două sisteme de declarare. Noua declarație va fi una precompletată și cu calcule deja făcute, în baza informațiilor pe care documentul le va extrage, în cazul fiecărui contribuabil, din toate modulele și bazele de date ale ANAF, cum ar fi e-Factură, e-TVA, e-Transport, anunță ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, într-un interviu pentru Profit.ro.
Proiectul se află încă în lucru, la acest moment analizându-se și dacă noul formular se va numi Declarația Unică Inteligentă sau Declarația Unică Digitală. „Am avut o întâlnire cu mediul de afaceri referitor la Declarația Unică Inteligentă. Nu am avut o definitivare a terminologiei, dar așa intenționăm să îi dăm denumirea, Digitală sau Inteligentă. Aduce o serie de noutăți. Înlocuiește Declarația Unică actuală și, înainte de toate, se elimină estimatul, adică nu mai depui o declarație cu estimatul pentru următoarea perioadă.
Apoi, în conținutul Declarației sunt proceduri care vor fi automatizate, precompletări, calcule în interiorul Declarației. Declarația Unică Inteligentă va avea asigurată interoperabilitatea cu bazele noastre de date, cu modulul e-Factura, cu e-TVA, cu modulul e-Transport. Asta ar însemna că pe partea de cheltuieli, modulul e-Factura având toate datele pentru cheltuielile înregistrate, practic ar trebui să existe o corelare între datele din Declarația Unică Inteligentă și valoarea facturilor înregistrate în e-Factură. Dacă o persoană fizică a făcut o achiziție și are o cheltuială înscrisă în Declarația Unică, atunci, dacă acea cheltuială a făcut-o pe persoană fizică, se vede în e-Factură. Venitul net asupra căruia se plătește impozitul nu mai este stabilit prin declararea acestui venit de către persoana fizică, ci pur și simplu extragem datele. Va fi precompletat și vei putea modifica după aceea, cu justificările de rigoare”, a declarat ministrul Finanțelor pentru Profit.ro.

One Thought to “Se schimbă Declarația Unică”

  1. […] lucru, la acest moment analizându-se și dacă noul formular se va… Articolul Se schimbă Declarația Unică apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

Leave a Comment