Bugetarii – două zile libere, privații – doar una

Inspectoratul Teritorial de Muncă Sălaj informează printr-un comunicat remis redacției că indiferent dacă lucrează în sistemul privat sau în cel public, salariații beneficiază de zi liberă în 15 august, când se sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului, aceasta fiind una din zilele de sărbătoare legală stabilite de Codul muncii.

Aceste zile sunt prevăzute la art. 139 din Legea nr.53/2003- Codul muncii, iar angajatorul are obligația de a le acorda, fără a fi necesară o solicitare din partea salariaților. De asemenea, precizăm că angajații nu pot renunța la dreptul acordat prin lege. Codul muncii prevede și situații de excepție, astfel pot presta activitate în zilele de sărbătoare legală doar salariații care lucrează în unităţi sanitare, de alimentaţie publică sau în unități în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

Angajatorul, care a desfășurat activitate cu încadrare în limitele excepțiilor prevăzute de lege, este obligat să compenseze ziua respectivă prin acordarea de timp liber corespunzător, în cel mult 30 de zile calendaristice. Dacă nici în interiorul acestui termen ziua de sărbătoare lucrată nu poate fi compensată, atunci angajatorul are obligația de a acorda un spor la salariu de cel puțin 100%, corespunzător muncii prestate.

Pentru salariații din sectorul public, Guvernul a stabilit o zi liberă suplimentară în data de 16 august, care se va recupera ulterior.

Menționăm că și angajatorii din mediul privat pot proceda în mod similar, stabilind printr-o decizie internă la nivel de unitate, ca ziua de 16 august să fie liberă și modul concret de recuperare a acesteia.

M. S.

One Thought to “Bugetarii – două zile libere, privații – doar una”

  1. […] nu pot renunța la dreptul acordat prin lege. Codul muncii prevede… Articolul Bugetarii – două zile libere, privații – doar una apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

Leave a Comment