Cum poți rezilia contractul de telefonie înainte de termen

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) oferă o serie de informații privind drepturile și obligațiile pe care le aveți când doriți să reziliați un contract de telefonie.

Înainte de a iniția procesul de încetare, este recomandat să consulți cu atenție contractul. Verificați perioada inițială a contractului, eventualele penalități pentru rezilierea anticipată, modalitățile de depunere a cererii de încetare (poștă, personal la un punct de lucru) și termenul în care furnizorul trebuie să proceseze solicitarea dumneavoastră. După expirarea perioadei inițiale a contractului, puteți, de regulă, să-l reziliați cu o notificare prealabilă de 30 de zile. În acest caz, veți achita doar tarifele aferente perioadei de notificare. De asemenea, aveți dreptul să solicitați deblocarea gratuită a terminalului, dacă ai primit unul de la furnizorul respectiv.

Dacă furnizorul modifică unilateral condițiile contractului, aveți dreptul să reziliați contractul fără penalități. De asemenea, în cazul în care serviciile oferite nu corespund celor contractate, puteți solicita rezilierea contractului.

Portarea numărului de telefon este o opțiune atunci când doriți să schimbați furnizorul fără a vă schimba numărul. În acest caz, trebuie să știți că cererea de portare implică și o cerere de încetare a contractului cu furnizorul actual. Verificați cu atenție condițiile de încetare ale contractului existent înainte de a iniția procedura de portare. Foarte important de știut, există diferențe semnificative între contractele încheiate la distanță sau în afara spațiilor comerciale ale furnizorilor și cele încheiate în magazinele acestora.

În cazul contractelor încheiate la distanță (prin telefon sau online) sau în afara spațiilor comerciale, puteți beneficia de un drept de retragere fără penalități, în termen de 14 zile calendaristice de la încheierea contractului sau de la primirea echipamentului, dacă acesta a fost achiziționat odată cu serviciul. Rețineți faptul că trebuie să faci dovada solicitării de retragere în acest termen.

Pentru contractele încheiate în magazinele furnizorilor, încetarea înainte de expirarea perioadei inițiale poate implica penalități. Prin urmare, ar trebui să vă verificați contractul pentru a afla: dacă a expirat perioada contractuală inițială; dacă se aplică penalități pentru încetarea anticipată și cum se calculează acestea; termenul și modalitățile de depunere a cererii de încetare.
Un alt aspect important de reținut este acela că legea nu prevede o perioadă de grație pentru încetarea fără penalități a contractelor încheiate în magazinele furnizorilor.

De asemenea, puteți avea anumite obligații atunci când vă retrageți dintr-un contract la distanță, chiar dacă nu datorați penalități de încetare anticipată. De exemplu, puteți fi obligat să returnați produsele achiziționate împreună cu serviciile sau să plătiți pentru serviciile utilizate până la data la care ați notificat furnizorul cu privire la retragerea din contract.

După expirarea termenului de 14 zile calendaristice (în cazul contractelor care nu au fost încheiate la sediul furnizorului de servicii), încetarea contractului se va face conform condițiilor stipulate în contract, ceea ce poate include plata unor penalități dacă perioada contractuală inițială nu a expirat.

În eventualitatea în care întâmpinați probleme cu încetarea unui contract de telefonie sau internet, trebuie să vă adresați în primul rând furnizorilor cu care ați încheiat contractul. Dacă nu ați fost informat despre dreptul de retragere dintr-un contract încheiat la distanță sau în afara spațiilor comerciale, sau dacă aceste cereri nu au fost procesate de către furnizor, vă puteți adresa la ANCOM.

Pentru probleme legate de valoarea sau calculul penalităților percepute pentru încetarea anticipată a contractelor, vă puteți adresa Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor și, dacă este cazul, instanțelor de judecată.

M. S.

One Thought to “Cum poți rezilia contractul de telefonie înainte de termen”

  1. […] a contractului, puteți, de regulă, să-l reziliați cu… Articolul Cum poți rezilia contractul de telefonie înainte de termen apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

Leave a Comment