De vară, de apă, de dulce

Daniel Mureşan

Toată lumea e la mare, numai zălăuanul care apă cu bidoanele. Am ajuns de râsul lumii, suntem un fel de somalieni ai Europei. Compania de Apă a dat comunicate cu nemiluita, de se contraziceau unele pe altele. Primărie, Prefectură, Consiliul Județean, DSP – tăcere absolută. Au trecut alegerile, toată lumea e cu sacii în căruță, deci cetățeanul poate fi disprețuit. Se vede că ştia el, Eminescul, ceva când scria în Glossă că: „toate-s vechi şi nouă toate”. În județul ăsta prăfuit nu se schimbă nimic.
Toată lumea e la mare, iar iarba înaltă, groasă și îmburuienată străjuiește drumurile și aleile pe toate părțile. Gropi și canale descoperite, un peisaj selenar cu care sălăjeanul s-a obișnuit. Mălaiul și grâul s-au făcut, nu e rău. La prune e mai greu, sunt zone în care pălinca va fi mai scumpă. Mare bai! Oile au boturile sângerânde, în căutarea unui fir de iarbă. Turmele se mișcă haotic, ca niște fantome, în căutarea unui petic de iarbă verde. În lacuri, peștii se mișcă aiurea, tulburând noroiul de la fund. Pârâurile parcă sunt niște schelete albe de piatră. Fântânile seacă, apă la rețea nu este… Căldură mare…
Toată lumea e la mare, robinetul de apă se închide, cel de pomeni electorale se deschide. La alegerile trecute, sindicatele ce le vezi odată la patru ani au ieșit în stradă și au vrut bani. Nu condiții mai bune de muncă, nu dotări moderne, doar bani! Acum sunt la mare și nu mai cer nimic. Dar vine ea toamna, și ziua recoltei se transformă în ziua protestelor. Un fel de sureti electoral. Are balta pește și privați care să trudească.
Aș mai continua, dar mi-e frică de caniculă. De fapt… ce voiam să vă spun? A, da, că toată lumea e la mare. Și apa noastră cea de toate zilele.

3 Thoughts to “De vară, de apă, de dulce”

  1. […] județul ăsta prăfuit nu se schimbă nimic. Toată lumea e… Articolul De vară, de apă, de dulce apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

  2. Anonim

    Cu apa, vinovați sunt liberalii de la Someș, n-are treabă primăria nici cu apa, nici cu canalizarea. Ca părere personală, liberalii de la Someș n-au mai investit în rețea în așteptarea aducțiunii de la Tarnița cică, pe 24 noiembrie ac. Iar alegeri vin cât de curând, nu știu dacă vor mai fi prea mulți înfocați să voteze cu liberalii !

  3. Silviu

    Anonimule nenorocit, primaria ta, cu cei mai multi bugetari din tara nu are nicio vina? De spaga de la zilele zalaului nu zici nimic, ca sa aiba loc asa zisa distractie pe bulevard, in centrul orasului? Citeste si „Zvonoteca” cu „tufisurile ecologice”! Esti un pesedist nefericit! Si Cantaretu’ este un foarte prost manager, Ciunt si Balajel sunt ticalosi si hoti. Cei de la Somes, la fel, cu Zaharie director-hot!!!

Leave a Comment