În ce să investească statul?

Daniel Săuca

După prestația formidabilă a înotătorului David Popovici la JO din Franța, ieri mai toată media s-a înfierbântat pe tema mesajului transmis de marele sportiv către politicieni: „Ar trebui investit mai mult în sport şi investit cu cap, chiar trebuie să facem ceva şi eu îmi voi face partea” (news.ro). Dincolo de emoții, să reamintesc că povestea e cam veche. Și ține de vreo 35 de ani. În ce să investească statul? În infrastructura rutieră? În căi ferate? În poduri și podețe? În canalizări? În aducțiuni de apă? În rețele de apă (vezi cazul celebru al Zalăului) și termoficare? În spitale? În școli? În formare și pregătire profesională? În reconversie socială? În turism? În infrastructura sportivă? În sistemul de sănătate? În digitalizarea ANAF? În armată? De cultură nu s-a prea discutat niciodată. Mă rog, de peste 30 de ani „cântăm”, pe diverse voci, că nu avem drumuri, că nu avem una, că nu avem alta. Totuși, de bine, de rău, s-au realizat multe investiții necesare, mai ales cu bani europeni. Adevărul e că avem nevoie de investiții (și nu doar) ale statului în toate domeniile. Și ajutoare sociale, și burse, și salarii, și pensii… Cât privește sportul, e de discutat. Cam mult. Sunteți de acord, de pildă, ca statul să investească, cu sau fără ghilimele, în echipe care, poate, au unul, doi jucători români? Altfel, să notez și eu: „Pentru că a obținut medalia de bronz la proba de 100 m liber, David Popovici va fi recompensat de COSR cu suma de 60.000 de euro. Însă, înotătorul român va mai primi din partea acestei organizații încă 140.000 de euro pentru medalia de aur câștigată la proba de 200 m liber. Astfel, în total, David Popovici va beneficia de o sumă în valoare de 200.000 de euro” (digi24.ro). E mult, e puțin?

2 Thoughts to “În ce să investească statul?”

  1. […] ce să investească statul? Articolul În ce să investească statul? apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

  2. Anonim

    Pentru noi pare mult, dar unui campion nu-i trebuie doar echipamentul de concurs (destul de sumar la înto). Oricum, abia-abia îi egalează campionul european, mondial și olimpic David Popovici pe cîte un trozbalist din stăpînirea lui Becali.

Leave a Comment