InfoCons a realizat un studiu pentru produsele tip pizza congelată, ce se găsesc pe piața din România. Eșantionul analizat este alcătuit din 62 produse, având drept producători / distribuitori: Oetker RO SRL, Kaufland Romania SCS, Lidl Discount SRL, Macromex SRL, Maresi Food Broker SRL, Orkla Foods Romania SA, SVILA SRL .
Brandurile sub care sunt comercializate produsele sunt următoarele: Auchan, Casa Romantica, Oetker, Dutch Style, Edenia, Italiamo, Kaufland Classic, Mama Mia, Naturli, Pizza Rizza, San Fabio, Svila, Tomi, Trattoria Alfredo, Vemondo.
Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor produselor au rezultat:
- Din punct de vedere al ingredientului principal :
– 96.77 % din produse au în compoziție ca prim ingredient făină de grâu;
– un produs din cele analizate are în compoziție ca prim ingredient brânză (Mozzarella cu pastă tare, Edam);
– un produs din cele analizate are în compoziție ca prim ingredient apă.
- Din punct de vedere al tipului de făină conținut în produs :
– 64.51 % dintre produsele studiate au în compoziție făină de grâu;
– 30.64 % dintre produsele studiate au în compoziție făină albă 480 din grâu;
– 3.22 % dintre produsele studiate au în compoziție făină albă din grâu;
– 1.61 % dintre produsele studiate au în compoziție făină de orez.
- Din punct de vedere al ingredientelor de bază :
Cantitatea procentuală a ingredientelor de bază variază între 6.66% și 51.20%
– 96.77% din produsele analizate menționează procentul ingredientelor de bază
-3.23% din produsele analizate NU menționează procentul ingredientelor de bază
Exemple:
- Pizza Guseppe cu carne de pui si condiment curry conține: 6.3% pui fiert si 0,3% condiment curry (sare, condimente, verdeață, ceapă praf, zahăr), un total de 6.6 % ingrediente menționate în descrierea produsului;
- Pizza cu 4 brânzeturi: Mozzarella, Gorgonzola Dop, Asiago Dop,Pecorino Romano Dop conține: brânză mozzarella 12,8% (lapte, sare, cheag microbian), brânză Gorgonzola DOP 6,4% (lapte), brânză Asiago DOP 5,1% (lapte), brânză Pecorino Romano DOP 3,5% (lapte de oaie), un total de 27.8 % ingrediente menționate în descrierea produsului;
- Mini Pizza acoperite din belșug cu brânză Mozzarella , brânză Emmental, brânză tare și sos de roșii, pe blat subțire și crocant conține: 19% roșii pasate, 16% brânză mozzarella, 12% brânză Emmental, 4,2% brânză tare, un total de 51.20 % ingrediente menționate în descrierea produsului.
* Din punct de vedere al conținutului de alergeni :
– 98.38 % dintre produse au în componență cereale care conțin gluten (grâu, orz);
– 98.38 % dintre produse conțin lapte și produse derivate;
– 14.51 % dintre produse conțin soia (și produse derivate).
* Din punct de vedere al cantității de sare:
Cantitatea de sare variază între 0.7 g și 1.6 g , raportat la 100 g produs.
Cantitatea de sare raportată la cantitatea totală a produsului (cantitatea netă variază de la 216 la 570 grame), este cuprinsă între 2.04 g si 6.44 g:
– 6.44 grame de sare este cea mai mare valoare conținută de 1.61% dintre produse;
– 17.74 % dintre produse conțin peste 5 grame de sare, valoare zilnică maximă, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății;
– 14.51 % dintre produse conțin mai puțin de 3 grame de sare;
– 2.04 grame de sare este cea mai mică valoare regăsită în 1.61 % dintre produsele studiate.
* Din punct de vedere al cantității de zahăr :
Cantitatea de zahăr variază între 1.2 g și 7.5 g , raportat la 100 g produs.
Cantitatea de zahăr raportată la cantitatea totală a produsului (cantitatea netă variază de la 216 la 570 grame), este cuprinsă intre 4.02 g si 28.87 g:
– 28.87 grame de zahăr este cea mai mare valoare conținută de 1.61% dintre produse;
– 1.61% dintre produse conțin peste 25 grame de zahăr, valoare zilnică maximă, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății;
– 45.16% dintre produse conțin mai puțin de 10 grame de zahăr;
– 4.02 grame de zahăr este cea mai mică valoare regăsită în 1.61 % dintre produsele studiate.
- Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți:
– 74.19 % dintre produse au în compoziție cel puțin un aditiv alimentar (E-uri).
* Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 11:
– 3.22 % din produsele analizate au în compoziție 11 E-uri;
– 3.22 % din produsele analizate au în compoziție 9 E-uri;
– 1.61 % din produsele analizate au în compoziție 8 E-uri;
– 11.29 % din produsele analizate au în compoziție 6 E-uri;
– 4.84 % din produsele analizate au în compoziție 5 E-uri;
– 16.13 % din produsele analizate au în compoziție 4 E-uri;
– 9.68 % din produsele analizate au în compoziție 3 E-uri;
– 14.52 % din produsele analizate au în compoziție 2 E-uri;
– 9.68 % din produsele analizate au în compoziție 1 E;
– 25.81 % din produse NU conțin aditivi alimentari.
- Din punct de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent, situația se prezintă astfel:
– 65.22% dintre produse au în componență Nitrit de Sodiu (E250);
– 58.70% dintre produse au în componență Amidon Modificat (E1422);
– 47.83% dintre produse au în componență Ascorbat de Sodiu (E301).
M. S.
[…] a centralizării și analizării informațiilor produselor au… Articolul Pizza congelată – până la 11 E-uri apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]