Noutăți legate de procedura pentru funcționarea sistemului RO e-Transport

AJFP Sălaj informează  contribuabilii  despre aplicarea noii proceduri de utilizare și funcționare a sistemului  RO e-Transport, aprobată prin Ordinul ANAF/AVR nr.1337/1268/2024, și anume :

Prin sistemul RO e-Transport sunt monitorizate transporturile rutiere pe teritoriul național al bunurilor cu risc fiscal ridicat și transporturile rutiere internaționale de bunuri, o componentă importantă în digitalizarea ANAF, prin care se urmărește creșterea capacității administrative de combatere a fraudei fiscale.
Categoriile de vehicule rutiere care fac obiectul monitorizării în Sistemul RO e-Transport sunt cele care au o masă maximă tehnic admisibilă de minimum 2,5 tone, încărcate cu bunuri cu o masă brută totală mai mare de 500 kg, sau o valoare totală mai mare de 10.000 de lei ( masă tehnic admisibilă, masă brută totală și de valoare prevăzute în ordin), aferente cel puţin unei partide de bunuri care face obiectul transportului.
Declararea transporturilor rutiere de bunuri în Sistemul RO e-Transport se face de utilizatorii prevăzuţi la art. 8 alin. (1) şi art. 8^1 din OUG nr. 41/2022, cu modificările și completările ulterioare, în nume propriu sau prin reprezentant legal, prin reprezentant desemnat ori prin împuternicit.
În cazul unei partide de bunuri care face obiectul unui transport internaţional ce întruneşte condițiile de masă tehnic admisibilă, masă brută totală sau de valoare prevăzute în ordin, vor fi declarate toate bunurile transportate, pentru acestea sistemul urmând să genereze un singur cod UIT.
În cazul unui transport iniţiat şi finalizat pe teritoriul naţional pentru o partidă de bunuri ce include bunuri cu risc fiscal ridicat, care întruneşte condiţiile de masă tehnic admisibilă, masă brută totală sau de valoare, prevăzute în ordin, precum şi alte bunuri, în Sistemul RO e-Transport vor fi declarate toate categoriile de bunuri transportate, pentru acestea sistemul urmând să genereze un singur cod UIT.
Pentru transportul de bunuri efectuat în sistem grupaj se deţine un număr de coduri UIT egal cu numărul de partide de bunuri ce întrunesc condiţiile de masă tehnic admisibilă, masă brută totală sau de valoare, prevăzute în ordin, care fac obiectul respectivului transport.
Bunurile cu risc fiscal ridicat transportate rutier care fac obiectul monitorizării prin Sistemul RO e-Transport au fost stabilite  prin OPANAF nr.802/2022.
Sistemul RO e-Transport preia date din sistemele de poziționare GPS, în situația în care  autovehiculele de transport marfă sunt dotate cu astfel de sisteme. Pentru aceste situații, pe site-ul www.mfinante.gov.ro, pe pagina RO e-Transport au fost încărcate specificațiile tehnice necesate. În caz contrar, autovehiculele trebuie să fie dotate cu un dispozitiv de tip telefon mobil care utilizează tehnologii de poziționare și transmisie de date prin satelit, pe care este instalată aplicația, dezvoltată de CNIF.
M. S.

One Thought to “Noutăți legate de procedura pentru funcționarea sistemului RO e-Transport”

  1. […] tehnic admisibilă de minimum 2,5 tone, încărcate cu bunuri… Articolul Noutăți legate de procedura pentru funcționarea sistemului RO e-Transport apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

Leave a Comment