Şcolile sălăjene bat pasul pe loc

VIDEO

Pregătirea unităţilor de învăţământ sălăjene pentru noul an şcolar este un subiect prea puţin luat în serios de unii directori şcolari. La inspecţia tematică organizată la finele acestei luni, inspectorii au găsit majoritatea şcolilor fără mobilier pentru clasele pregătitoare, unele riscând să nu-l primească înainte de începerea cursurilor şcolare. Mai mult o parte dintre unităţi nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, în timp ce unele şcoli sunt încă în reparaţii capitale, care vor continua şi pe parcursul anului şcolar ce stă să înceapă. Cu toate acestea, până la această dată, niciun director de şcoală nu a fost sancţionat.

Inspecţia tematică privind monitorizarea stadiului pregătirii unităţilor de învăţământ sălăjene pentru noul an şcolar, desfăşurată în perioada 20-30 august, a scos la iveală mai multe nereguli, aceasta în condiţiile în care sunt mai puţin de două săptămâni înainte de începerea cursurilor şcolare. Inspectorii şcolari au urmărit igienizarea fiecărei unităţi de învăţământ, executarea sau modernizarea grupurilor sanitare, asigurarea apei potabile, reabilitarea unor sisteme de termoficare, asigurarea cu combustibil.
Inspectorul şcolar general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, Maria Pop, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, care sunt rezultatele acestei inspecţii şi care sunt măsurile care se vor lua pentru remedierea deficienţelor constatate ca urmare a acestor controale în unităţile şcolare din judeţ.

Şcoli fără autorizaţie sanitară

La doar câteva zile înainte de începerea cursurilor şcolare, unele şcoli din judeţ nu au autorizaţie sanitară de funcţionare. În ceea ce priveşte problemele depistat, acestea au privit lipsa apei potabile curente ori de grupurile sanitare situate în curte. Uneori, aceste latrine nu erau nici măcar igienizate corespunzător. De asemenea, unele unităţi prezentau structuri neconforme, motiv pentru care nu au primit aviz. „Dintre cele 443 de unităţi de învăţământ din judeţ, 417 au obţinut autorizaţia sanitară de funcţionare, în timp ce restul, de 26, nu au obţinut acest aviz din cauza lipsei utilităţilor. Dintre cele care nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, 14 sunt grădiniţe cu program normal, 11 sunt şcoli primare şi una este şcoală gimnazială”, a afirmat Maria Pop.
Potrivit acesteia, două unităţi care nu au autorizaţie sanitară sunt din mediul urban, fiind vorba de grădiniţa şi şcoala gimnazială din Bic, care este arodată la o unitate şcolară din Şimleu Silvaniei, celelalte 24 fiind din mediul rural.
Referitor la asigurarea cu combustibil, un număr de 338 de unităţi au asigurat combustibilul necesar în proporţie de 50 la sută, încadrând unităţile racordate la CET, pe gaz şi electrice, iar 109 unităţi au asigurat combustibilul între 0-49 la sută. Pop a specificat faptul că directorii, împreună cu administraţiile locale, au dat asigurări că până la începerea sezonului rece, se vor lua măsurile pentru asigurarea cu combustibil necesar.

Colegiul API, o problemă spinoasă

Maria Pop susţine că o parte dintre unităţile din judeţ nu au atins gradul de igienizare pentru începerea, în bune condiţii, a noului an şcolar. „În acest caz vorbim de curăţenia generală în şcoli, în ceea ce priveşte toaletarea clădirii, a curţii, curăţenia în sălile de clasă etc. Majoritatea şcolilor au atins pragul de igienizare între 80-90 la sută, cu excepţia unor unităţi cuprinse în proiecte de reabilitare, respectiv din localităţile: Bobota, Sânmihaiu Almaşului, Boghiş, Bănişor, Şimişna şi Horoatu Crasnei”, a menţionat reprezentantul ISJ Sălaj.
Una dintre unităţile şcolare care pune probleme serioase în ceea ce priveşte igienizarea este Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu-Ilarian” din Zalău. Gradul de igienizare în acest caz este doar între 25 şi 50 la sută, dar avem speranţe că la începutul anului şcolar vom începe cursurile. Clădirea în care urmează să se ţină aceste cursuri este finalizată, însă problema este legată de calea de acces. În curtea din faţa clădirii se lucrează până în primăvara anului următor, când a fost stabilit termenul de recepţie al lucrărilor. Avem o promisiune de la constructor că se va încerca amenajarea unei pasarele care să permită trecerea în siguranţă a elevilor către sălile de clasă”, a specificat inspectorul Pop.
Potrivit acesteia, s-au luat măsuri ca o parte din spaţiile şcolare să fie igienizate 100 la sută şi funcţionale până în data de 7 septembrie 2012.

Doar 24 de şcoli au mobilier pentru clasa pregătitoare

O altă problemă este gradul redus privind dotarea unităţilor şcolare cu mobilier pentru clasele pregătitoare. Doar 24 de şcoli au raportat, până joi, că au primit şi montat mobilierul în clasele pregătitoare. „Săptămâna viitoare aşteptăm să ajungă în şcoli şi alte materiale necesare desfăşurării cursurilor la clasele pregătitoare, înfiinţate în premieră pentru noul an şcolar. Este vorba despre un set de materiale didactice care cuprinde: trusă cu corpuri geometrice, tablă magnetică, lupă, ştampile cu litere, alfabetar, saltea pentru gimnastică, rigle, hărţi, globul pământesc şi altele”, a declarat reprezentantul şcolar.
Potrivit sursei citate, conform contractelor încheiate între şcoli şi firmele din ţară pentru mobilierul din clasele pregătitoare, data limită de predare a măsuţei şi scăunelului pentru fiecare elev către beneficiari este 1 septembrie. „Am solicitat şcolilor să ne informeze imediat ce au primit mobilierul”, a precizat Maria Pop.
În anul şcolar următor, în Sălaj vor functiona 114 clase pregătitoare, în care vor învăţa aproximativ 1614 copii. Două dintre aceste clase vor fi pentru învăţământul special, iar 41 dintre ele vor funcţiona în sistem simultan. Elevii din clasa pregătitoare vor studia comunicare, matematică, explorarea mediului, muzică, mişcare, educaţie pentru societate, educaţie fizică şi sport, dezvoltarea personală, arte vizuale, lucru manual şi religie, plus o materie opţională.
Cadrele didactice care vor preda la aceste clase pregătitoare urmează, în această perioadă, cursuri de pregătire, cursuri speciale de formare, care se derulează în două serii: între 27 şi 30 august (100 cadre didactice) şi între 3 şi 7 septembrie (14 cadre). Aceste cursuri vor continua şi pe parcursul anului şcolar, urmând a fi formate încă 70 de cadre.

Şcolile de pe Valea Someşului, în impas

Situaţia privind amenajarea claselor pregătitoare este cu atât mai gravă cu cât pentru cele nouă unităţi din zona Valea Someşului există riscul ca mobilierul să nu ajungă până la începerea cursurilor şcolare. „Unităţile şcolare din zona respectivă au încheiat un contract cu firma Eurodidactica din Bucureşti, cu această societate lucrând şcoli din mai multe judeţe ale ţării. Din cele discutate cu directorii şcolari, firma şi-a luat un angajament pentru prea multe unităţi, ajungând să nu mai poată onora cererea de mobilier. În acest sens, a amânat termenul de livrare iniţial, care era 1 septembrie, pentru data de 5 septembrie, la doar trei zile înainte de începerea cursurilor şcolare. Vom analiza îndeaproape această situaţie, sperând, totuşi, că nu vor fi probleme în acest sens la nivelul judeţului nostru. Reprezentanţii firmei au promis că vor trimite mobilierul până la noul termen într-un singur transport”, a afirmat inspectorul şcolar general adjunct.
În cazul în care mobilierul nu va ajunge în săli, s-ar putea ca elevii din clasele pregătitoare să urmeze aceste cursuri la grădiniţe. Maria Pop a afirmat că există şi la ora actuală cazuri în care clasele pregătitoare vor funcţiona la nivelul grădiniţelor, respectiv în localitatea Ileanda, unde nu există spaţiu pentru amenajarea acestor clase la nivelul şcolii.

Fără sancţiuni, pentru noii directori

Cu toate că şcolile mai au mult până să încheie pregătirile pentru începerea noului an şcolar, niciunul dintre directorii „cu probleme” nu a fost sancţionat până la această dată. „În cadrul inspecţiei, am găsit şcoli foarte frumoase, cochete, recent reabilitate. Am văzut şcoli vechi, care nu au primit bani pentru renovare, dar în care s-a lucrat pentru a putea oferi condiţii optime elevilor, cadrelor didactice. Dar, din păcate, am găsit şi şcoli lăsate în voia sorţii, în care nu s-au început lucrările de curăţenie, în care conducerea nu s-a implicat pentru oferirea unor condiţii minime de igienizare. Cu atât mai mult trebuiau să se preocupe de acest lucru, cu cât inspecţia tematică a fost una anunţată”, a afirmat inspectorul şcolar.
Cu toate acestea, Maria Pop are o explicaţie pentru faptul că nu a aplicat sancţiuni directorilor în cadrul inspecţiei tematice. „Nu am aplicat nicio sancţiune pentru faptul că, în şcolile în care am depistat nereguli, directorii au fost recent schimbaţi. Am considerat că nu este vina acestora pentru pregătirea precară şi interesul scăzut de care a dat dovadă fosta conducere”, a precizat Pop.
Pentru anul şcolar ce bate la uşă, directorii au avut mai puţin timp la dispoziţie pentru pregătiri, cursurile şcolare începând mai devreme, respectiv în data de 10 septembrie.

Leave a Comment