Peste 6.000 de cutii cu lapte praf pentru bebeluşi

Proaspetele mămici vor primi, în continuare, în mod gratuit, cutii cu lapte praf pentru bebeluşi. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sălaj urmează să transmită primăriilor şi medicilor de familie peste 6.000 de cutii cu lapte praf, aferente unităţii pentru al doilea semestru al anului în curs.
Directorul DSP Sălaj, Ligia Marincaş, ne-a declarat că au fost solicitate medicilor de familie, încă de săptămâna trecută, listele cu persoanele care necesită acest produs pentru copilaşi. „Laptele praf se distribuie prin primării şi cabinete de familie, pe baza de recomandare medicală. Prin urmare, încă de săptămâna trecută am solicitat medicilor de familie să ne transmită situaţia celor care necesită acest produs. În perioada imediat următoare, cel mai probabil din această săptămână, vom elibera cutiile cu lapte praf, acestea urmând să ajungă cât mai curând la beneficiari”, a declarat Ligia Marincaş.
Potrivit sursei citate, cantitatea de lapte praf alocată pentru beneficiarii din judeţ va ajunge până la finele anului în curs. „La nivelul judeţului avem 6.250 de cutii cu lapte praf, în cantitate de 2.500 de kilograme. Putem vorbi de un consum între 4 şi 6 cutii pentru un beneficiar, ceea ce înseamnă că ne va ajunge până la sfârşitul anului cantitatea de lapte praf. Vom şti sigur acest lucru odată cu primirea listelor cu potenţialii beneficiari”, a precizat directorul DSP Sălaj.
Prescrierea laptelui praf se face gratuit, pe reţetă, de către medicul de familie. Ligia Marincaş a mai spus că nu au fost probleme în acest an cu asigurarea necesarului de lapte praf copilaşilor din judeţ, având la dispoziţie şi o rezervă la nivelul instituţiei pe care o conduce pentru cazurile speciale .
Conform legislaţiei actuale, beneficiază de lapte praf gratuit numai copiii cu vârste de până la un an, care nu pot fi hrăniţi cu lapte matern. Mai precis, produsul se distribuie numai pe criterii medicale, pentru copiii ale căror mame prezintă contraindicaţii ale alăptării, precum boli grave: TBC pulmonar activ, neoplazii, caşexie, septicemie, boli psihice grave, scleroză în plăci, insuficienţă renală sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză, mamă infectată cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticoagulante, radioizotopi şi eclampsie; sau mame cu diferite alte probleme medicale, inclusiv dependenţă nicotinică, de droguri sau alcool. În plus, vor beneficia de lapte praf copiii ale căror mame au decedat şi copiii instituţionalizaţi sau daţi în plasament.

Leave a Comment