Sălăjenii nu vor fi afectaţi de reducerea perioadei de spitalizare

Reducerea duratei optime de spitalizare este o măsură aflată încă la discuţie, la nivel central, dar care va intra în vigoare în acest an. Totuşi, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău – cea mai mare unitate medicală din judeţ – îi asigură pe sălăjeni că reducerea numărului de zile de internare nu îi va afecta pe pacienţi.
Durata optimă de spitalizare a fost stabilită pentru fiecare secţie şi compartiment, de către Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti şi urmează să intre în vigoare în acest an. Cea mai lungă perioadă recomandată este de 120 de zile şi este pentru pneumoftiziologie pediatrică, în caz de tuberculoză multidrogrezistentă. Perioade lungi de spitalizare sunt recomandate şi pentru secţiile sanatoriale (60 de zile), psihiatrie cronici (49 de zile), pneumoftiziologie (37 de zile). O săptămână de spitalizare este recomandată pentru secţii precum boli infecţioase, cardiologie, dermatovenerologie, nefrologie, chirurgie generală. Cea mai mică perioadă recomandată este de trei zile şi este pentru sterilitate – infertilitate şi hemodializă.
Medicii sălăjeni îi asigură, însă, pe pacienţi că măsura reducerii duratei optime de spitalizare, care va intra în vigoare în acest an, nu îi va afecta pe pacienţi. “Dacă un pacient are nevoie de o perioadă mai lungă de internare decât cea optimă recomandată prin lege, pacientul va putea sta internat atât cât este necesar. Dacă s-a redus perioada optimă de spitalizare nu înseamnă că pacientul este trimis acasă când i se termină durata optimă, el va primi îngrijiri în regim de spitalizare până la stabilizarea stării de sănătate”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, Codruţa Puşcaş.
Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău este cel mai mare din judeţ, deservind anual peste 200.000 de persoane şi înregistrând peste 40.000 de externări.

Leave a Comment